Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny teknik för politiker

Nu är det nya, elektroniska voteringssystemet – som kostat 150 000 kronor – på plats i stadshusets sessionssal.

Politikerna i kommunfullmäktige fick testa det för första gången i måndags.

Annons

Fullmäktigesammanträden i Bollnäs är ofta långa – och omröstningar i olika frågor har hittills bidragit till det. Det tar tid, när varje ledamot ska ropas upp för att rösta ja eller nej och rösterna sedan räknas manuellt.

Med det nya systemet är det knapptryckningar som gäller, precis som i riksdagen och landstinget. Förutom att ge snabba besked om voteringarna, så används systemet också för att registrera ledamöterna, hålla koll på talarordningen och visa hur mycket tid politikerna har till förfogande i talarstolen.

Det senare respekterades mer eller mindre noggrant av politikerna under premiärkvällen – men voteringarna gick i vilket fall betydligt snabbare än vanligt. Voteringen om en motion om renovering av Sörängs skola – och registreringen av alla reservationer mot beslutet – klarades till exempel av på mindre än två minuter.

- Det gick "ganska geschwindt", kommenterade fullmäktiges ordförande Stefan Permickels (S) den nya tekniken.