Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny strid om uranet i Majsaberget

Nybildat bolag har fått klartecken för uranletning i Nianfors.

Om bolaget sökt tillståndet för prospektering eller spekulation vet ingen. Byborna är i alla fall redo för en ny strid om Majsaberget.

Det är det nybildade bolaget European Mineral Exploration AB som har fått ensamrätt från Bergsstaten för att söka efter uran, men också efter yttrium och platinagruppens metaller, på ett 237 hektar stort område vid Majsaberget.

Det här är tredje gången som prospektering sker i området. Första gången var 1983 då flygundersökningar signalerade att det fanns fyndigheter runt Nianfors.

Den andra gången, 2007, reagerade Nianforsborna kraftfullt och mobiliserade mot provborrningarna.

– Historien upprepar sig. Så här var det för sju år sedan också. Nu är det nya riskkapitalister som hoppas på att få provborra, säger Inge Sylvén.

Han är pr-ansvarig i föreningen Nej till uran i Nianfors, och hans bedömning är att det nu väntar en lång process.

– Det tog sju år senast, innan bolaget kastade in handduken. Nu är det dags igen.

Det nya tillståndet gavs i fredags och kan överklagas inom tre veckor. Det är precis vad som nu sker, säger Inge Sylvén. Föreningen kommer att arbeta emot att provborrningarna kommer i gång och med överklagandena kommer ärendet att skjutas till andra instanser.

Enligt Inge Sylvén kommer det att drivas ända upp till Mark- och miljööverdomstolen om det skulle behövas.

– Vi har skaffat oss rejäla erfarenheter efter förra gången. Sedan får vi se hur det här utvecklar sig, säger han.

Det nya tillståndet innebär att bolaget kan starta provborrningar inom Majsaberget 5. Men framför allt betyder det att bolaget har ensamrätt på att söka efter koncessionsmineraler, en rätt som i och med tillståndet inte kan ges markägaren.

Skulle European Mineral Exploration AB vilja provborra krävs en godkänd arbetsplan samtidigt som säkerheter ställs till Bergsstaten som ska täcka ersättningar för skador och intrång i samband med arbetena.

Innan provborrningar kan bli aktuella görs sannolikt enklare geologiska karteringar som ett första steg.

Om bolaget verkligen har för avsikt att undersöka marken enligt det nya tillståndet är inte känt. Ett undersökningstillstånd är som vilket värdepapper som helst, enligt Urban Petterson, gruvingenjör på Bergsstaten.

Bolagets företrädare har inte gått att nå för en kommentar.