Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny strategi för näringslivet ska vara en vision

Sedan ett år diskuteras ny näringslivsstrategi i Nordanstig. Dock har själva arbetet stått på vänt, och från näringslivets sida är otåligheten stor.

Redan för ett år sedan efterlyste Nordanstigs företagarförenings ordförande, Per-Ola Wadin, tillika ordförande i kommunens näringslivsråd, en ny näringslivsstrategi. Sedan dess har inte mycket konkret hänt i frågan. Eftersom näringslivschef Anders Nordén slutat och det varit ovisst om någon efterträdare ska rekryteras, har även detta påverkat arbetet. Under en tid har socialchef David Lindqvist ansvarat. Nu är den tidigare kommunchefen Thord Wannberg tf näringslivschef vid sidan av det tillfälliga inhoppet som chef för kommunledningskontoret.

Läs mer: Vem är chef i kommunhuset?

En tanke har varit att det kultur- och turismråd som ska inrättas, tillsammans med näringslivet, politiken och kommunledningen, ska vara delaktiga i utformningen. Men om det blir så är nu ovisst, en ny tf näringslivschef, Thord Wannberg, har fått ärendet på sitt bord och en person – Ingeli Gagner – är nu anställd på tre månader för att jobba heltid med att utforma näringslivsstrategin.

Läs mer: Varför finns näringslivsrådet?

För en tid sedan erbjöd Svenskt Näringsliv kommunen ett seminarium. Eter att först ha tackat nej till detta i kommunstyrelsen, KS, togs frågan upp till diskussion i kommunfullmäktige. Därefter lyfte KS saken på nytt och nu är ett möte med Svenskt Näringsliv planerat till den 19 februari.

Läs om förra gången Svenskt Näringsliv gästade Nordanstig .

Hur och om det som då framkommer ska inarbetas i strategin kan däremot varken Per-Ola Wadin, eller ledningsutskottets, LU, ordförande Stig Eng, (C), svara på. Inte heller vilka åsikter som kommer att tas med i övrigt. Medlemmarna i företagarföreningen har svarat på enkäter, svaren finns nu sammanställda och ska lämnas till näringslivskontoret med förhoppningen att de ska ligga till grund för dokumentet.

– Ingeli Gagner presenterade sin grundidé för LU, och tanken är väl att dialogen ska fortsätta. Men vi ska även träffa Svenskt Näringsliv i februari, och ta reda på vad de kan göra för att biträda oss. Vi måste ju veta vad kommunen behöver för att gå vidare med näringslivsstrategin, säger Stig Eng.

Per-Ola Wadin, som även är L-företrädare i KS, tycker också det är lämpligt att se vad som kommer ut av mötet med Svenskt Näringsliv innan utformningen av näringslivsstrategin går vidare.

– Det har gått ett år på nya mandatperioden, och strategin borde ha varit på plats eftersom näringsliv är ett prioriterat område i Nordanstig. Men man ska inte hasta fram en näringslivsstrategi, den ska göras bra. Det måste vara en vision, inte bara en produkt.

– Ingeli Gagners roll borde också förtydligas, vi svävar alla i ovisshet kring uppdraget hon fått.

Hur tänker du kring Svenskt Näringslivs roll i det hela?

– KS har beslutat att Svenskt Näringsliv ska involveras i processen med näringslivsstrategin. Så det borde vara där vi börjar.

– Det är viktigt att ha fokusområden, att välja inriktning, så det blir tydligt dokument, och så att det blir rätt person på posten som näringslivschef om vi ska rekrytera.

Och vem skulle vara rätt person?

– Definitivt en person som har erfarenhet av och kunskap om företagsutveckling, och exempelvis vilka bidrag som finns att söka för projekt. Det måste också vara tydligt om det ska vara en utåtagerande strateg eller en administratör. Därför är det en självklarhet veta vilken organisation vi ska ha, samt att ha näringslivsstrategin klar, innan man går till rekrytering.

Stig Eng håller med. Organisationen måste vara tydlig, anser han, inte minst då processen att rekrytera en chef för kommunledningskontoret, med övergripande ansvar även för näringsliv, inleds. Om denna person även ska ha direkt ansvar för näringslivskontoret eller inte är inte klarlagt, men såvitt Eng erfar är en rekrytering på gång.

– Vad jag hört så planeras detta på kommunledningskontoret.

Borde inte KS och ordinarie kommunchef vara med i den processen?

– Jo, det vore väl rimligt. Och organisationens utformning borde tydliggöras av politiken innan man går vidare, säger Stig Eng.

Per-Ola Wadin tycker mycket måste bli klarare:

– Just nu är begreppsförvirringen stor, det har varit otydligt och är för många trådar. Detta måste tas tag i från politiskt håll.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik