Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny stöld av motorer – båtar drogs upp på land: "Redan uppe i nio stulna motorer"

Söderhamnskusten har återigen drabbats av båttjuvar. Under natten mot måndagen stals motorerna från två båtar som låg förtöjda i Jonskär.

Stölden upptäcktes på måndagsmorgonen av personer som var ute och promenerade vid Prästjordsstigen i Jonskär, strax utanför Söderhamn. Under natten ska två båtar ha rotts iland från en intilliggande brygga och sedan dragits upp på stranden där motorerna skruvats av.

– Tillvägagångssättet är samma som tidigare. Trots att båtarna är låsta med fina kättingar så tar de hela y-bommen från bryggan med sig och lägger upp den på båten, säger Per-Yngve Velander som ansvarar för polisens båtsamverkan i Söderhamn.

Läs mer: Tre båtmotorer stulna i Stenö – drabbad: "Ska man ro ut till stugan"

Under måndagen fanns han på plats i Jonskär och säkrade flera spår efter nattens stölder. Han befarar att det är ligor som ligger bakom.

– Jag är rädd för det. Med de här två båtarna är vi redan uppe i nio stulna båtmotorer i Söderhamn. Och det är en jättedålig trend när vi har hela sommaren och hösten framför oss.

Läs mer: Båtklubbar kan gå samman för att stoppa båtmotorstölder

Polisen har dokumenterat flera spår vid tidigare stölder men det är svårt att knyta några gärningsmän till brotten. I slutet av april greps tre män på E4 och frihetsberövades under en kortare tid misstänkta för inblandning i en stöld av en båtmotor för 190 000 kronor.

Hur jobbar ni vidare för att förebygga fler stölder?

– Jag försöker nå ut till båtklubbar och mindre bryggföreningar med information om hur man på bästa sätt försöker förekomma det här. Det är allt från fysiska lås till gps-sändare och bevakning om man kan ha det, säger Per-Yngve Velander.

Läs mer: Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot båtmotorstölder