Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny släckbil på plats i Hudiksvall – räddningstjänsten ska testa annat släckmedel

Norrhälsinge räddningstjänst har nu en släckbil där de kan använda sig av det nya släckmedlet X fog som ska vara bättre ur miljösynpunkt.

Det var förra veckan som miljö- och räddningsnämnden fick se räddningstjänstens nya släckbil.

Släckbilen är inköpt för att man ska kunna använda sig av släckmedlet X fog. Det är ett släckmedel som bygger på olika salter och som bland annat effektivt sänker temperaturen på det som brinner. Det är ett släckmedel som anses vara bättre för miljön eftersom det inte innehåller några flourtensider. Tester visar även att man kan minska vattenvolymen med 700 liter men ändå behålla samma släckeffekt.

Se också: Här testar räddningstjänsten det nya släckmedlet.

– Vi har ännu inte använt det i skarpt läge. Vi får utvärdera det sen men det finns planer på att använda släckmedlet i flera av våra tankbilar, säger driftledaren Eric Cardell som berättar att de har haft kontakt med bland annat andra räddningstjänster och diskuterat släckmedel innan de bestämde sig.

– Det är flera som har varit nöjda med det här. Nu ska vi testa så får vi utvärdera sen, säger Eric Cardell.

Se också: Friskare brandmän med en ny tvättstuga.