Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny skollag kan bidra till ett friskare Sverige

När föräldrarna inte har råd eller möjlighet att betala barnens fritids-, idrotts- och kulturaktiviteter så är skolan ofta den enda länken till denna upplevelsevärld. På köpet får vi hälsosammare fritidsvanor, rörligare barn och ett rikare kulturliv.

Regeringens nya skollag, som ska ersätta den snart kvartssekelgamla nuvarande lagen, är ute på remiss till den 1 oktober. En mycket viktig fråga gäller elevernas möjligheter till skolutflykter. Den nya skollagen bör säkerställa elevernas rätt till frilufts-, idrotts- och kulturupplevelser.

Att tidigt lägga grunden för sunda vanor är oändligt värdefullt. Skolbarn behöver få komma ut i naturen och röra på sig. Alla bör få möjlighet att besöka teatrar och museer. Det är självklart viktigt för att motverka den stegrande ohälsa bland barn som beror på minskad fysisk aktivitet, men det handlar också om livskvalitet och ansvarstagande i en vidare bemärkelse.

Ett efterhängset problem med den nuvarande skollagen gäller hur skolorna ska tolka möjligheten att anordna aktiviteter som förutsätter att eleverna bidrar ekonomiskt. Av såväl befintlig lagtext som av nya lagförslaget framgår att det får förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna.

Uttrycket obetydlig kostnad har blivit föremål för en infekterad debatt. I kölvattnet av de senaste årens debatt har ett oroväckande stort antal kommuner valt att förbjuda sina grundskolor att genomföra skolresor och utflykter där eleverna själva får stå för en obetydlig kostnad. Besluten har fattats i vällovlig omsorg om resurssvaga hushåll – men effekten har ofta blivit den rakt motsatta.

Kommuner som blockerar en laglig väg att finansiera skolutflykter borde självklart samtidigt presentera andra lösningar, men tyvärr har många infört bidragsförbud utan andra åtgärder. Det leder till färre skolutflykter, vilket i synnerhet drabbar barn från resurssvaga familjer.

När föräldrarna inte har råd eller möjlighet att betala barnens fritids-, idrotts- och kulturaktiviteter så är skolan ofta den enda länken till denna upplevelsevärld. Såväl frilufts- och idrottsanläggningar som museer och teatrar är betjänta av ett fortsatt levande frilufts-, sport- och kulturintresse. På köpet får vi hälsosammare fritidsvanor, rörligare barn, ett rikare kulturliv och överlag en bättre folkhälsa.

Se till att den nya skollagen säkerställer skolutflykterna! Kommuner, skolledare, lärare, frilufts-, idrotts- och kulturföreningar – ta chansen ni också, och rikta denna uppmaning till skolminister Jan Björklund.

Hans Gerremovice

ordförande i Svenska Skidrådet

Charlotta Bürger-Bäckström

ordförande i Friluftsfrämjandets Stockholmsdistriktordförande för Nätverk för skidåkning i skolan och universitet universitetsadjunkt i Friluftsliv på GIH

Maria Mattsson

ordförande i svenska idrottslärarföreningen av regeringen utsedd lärarrepresentant vid Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel