Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny serie på kultursidan: Hur mycket är vi vår plats?

Kulturredaktör Christina Busck introducerar en ny artikelserie på kultursidan om hur kulturen skapar den regionala identiteten.

Handen på hjärtat du som bor i Hälsingland. Vem känner du dig som? Spelar platsen ingen roll eller är din identitet tätt knuten till orten där du föddes eller känner dig hemma?

Det nya förslaget till indelning av Sverige i sex stora regioner ställer frågan om gränser och identitet på sin spets.

För Hälsingland kan förändringen kännas betydligt mer genomgripande än för många andra regionbytare. Gävleborgs län förs samman i en Svealandsregion tillsammans med Dalarna, Västmanland, Örebro, Södermanland och Uppsala län. Det innebär att Hälsingland för första gången inte längre kommer att höra till Norrland. Detsamma gäller inte Gästrikland som under lång tid hörde till Upplands lagområde.

I kulturen skapas en bild av vilka vi är och vad som binder oss samman. I konst, litteratur, och teater får vi delar att bygga en regional identitet av.

Så vad är Hälsingland, "hälsingarnas land"? I visor och bilder besjungs dess vackra natur med blånande berg, fiskrika älvar och djupa skogar som skapat välstånd. Spelmansmusiken har en särskilt stark tradition här för att inte tala om de stolta, fria självägande bönderna som byggde stora hemman som de lät dekorera med konstnärliga bilder.

Kanske vill vi hälsingar se oss som envisa, energiska och med känsla för det estetiska – i världsklass.

När tillbakablickarna blir för många kan motbilder behövas. En tydlig landskapsidentitet är bra att ta spjärn mot för den som vill ifrågasätta den. Så som till exempel Erik Olof Wiklund från Alfta har gjort med sin pixlade hälsingegård, eller Helena Bratt som lät den schablonmålade väggen sitta på utsidan av ladan i Rengsjö i stället för inuti.

I en serie artiklar här på kultursidan kommer vi, tillsammans med våra systertidningar i Mittmedia, att titta på olika laddningar som finns i landskapens och regionernas gränser. Vi börjar på torsdag med en stor intervju med Stefan Brink, professor i skandinaviska studier vid University of Aberdeen. Han är själv född i Ytteryg, Färila, och kallar sig hälsing, trots att det är längesedan han flyttade härifrån. Han ger ett historiskt perspektiv på regioner och identitet.

Vi kommer också att presentera några av konstnärerna som haft störst inflytande på bilden av just landskapet Hälsingland, och intervjua de personer som arbetat fram förslaget med de kommande regiongränserna.

Den nya regionindelningen ska vara klar 30 juni. De nya gränserna ska börja gälla från 2019.

Så vem är du? Känner du dig som gävleborgare, norrlänning, hälsing – eller kanske mest som kurd?

Läs mer: En enda berättelse utesluter andra