Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny schablonlada på gång

I sommar är det tre år sedan Helena Bratt målade en laduvägg i Rengsjö i schablonmönster. I sommar hoppas hon kunna göra samma sak vid infarten till Alfta.

Just nu söker hon ekonomiska medel och arbetskraft till projektet.

– Men förra gången löste det ju sig, säger Helena Bratt.

Grundarbetet, borstning, inoljning, grundmålning och bottenfärgsmålning, ska förhoppningsvis komma i gång i början av juni. Till det arbetet hoppas Helena Bratt på att få omkring fem personer per dag i arbete. När sedan själva mönstermålandet kommer i gång kan så många som möjligt få hjälpa till.

Huvudsyftet är, precis som med ladan i Rengsjö, att tillgängliggöra schablonmåleriet för allmänheten. Nu krävs nästan ett besök i någon av världsarvsgårdarna för att se hur det ser ut, men på en laduvägg som syns från vägen kan man väcka intresse hos många som bara råkar passera förbi.

Till ladan i Rengsjö använde hon sig av ett schablonmönster från en tapet som finns i Rengsjö hembygdsgård, Västerby. Än är det inte riktigt klart vilket mönster det ska bli i Alfta.

– Men det blir ett mönster hämtat från någon av Hälsingegårdarna i Ovanåkerstrakten, säger Helena Bratt.

I slutänden kommer det heller inte att handla om klasisk schablonmålning med färdiga mönstermallar. Mönstret måste målas på fri hand.

– Tanken är ju att det ska se ut som en tapet när man åker förbi längs vägen mer än 50 meter bort, säger Helena Bratt. På nära håll blir mönstret monumentalt och nästan abstrakt.