Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny samlingspunkt för integration

En plats med arabiska tv-kanaler, fika, lekrum och sittplatser för att samtala med varandra. Nu öppnas Mötesplats Järvsö för att öka integrationen för invandrare och flyktingar.

Stationsgatan 23 i Järvsö har fått nytt liv. Under lördags förmiddagen invigdes nämligen Mötesplats Järvsö som kommer att husera i lokalerna.

Detta är ytterligare ett steg i VIF Ljusdals arbete med att öka integrationen i det svenska samhället. Tidigare startades Mötesplats Gärdeåsen i Ljusdal, men nu var det alltså dags även i Järvsö.

– Människorna som bor på Kulthammar och Nordsjögården behöver och vill komma ut för att träffa andra människor. Vardagen blir lätt tråkig för dem och genom en mötesplats som denna får de hjälp att bryta rutiner, säger Mostafa Touli, verksamhetsledare för VIF.

Men han framhåller att lokalen inte enbart är en mötesplats för flyktingar.

– Hit är alla välkomna. Vi vill att detta ska bli ett ställe där svenskar och invandrare kan träffas för att interagera med varandra, säger han.

I den stora samlingslokalen står bullar och kaffe uppdukat. Lite längre in i lokalen finns datorer som inom kort kommer att kopplas upp mot internet för att ge möjlighet att kontakta eventuell familj i hemlandet, se dokument från migrationsverket och helt enkelt underlätta kontakten med omvärlden.

– Snart kommer vi även att ha en skrivare för att besökarna ska kunna skriva ut till exempel blanketter. Vi gör inte detta för att tjäna pengar. Allt erbjuds till självkostnadspris, säger Mostafa Touli.

Mötesplats Järvsö är resultatet av ett samarbete mellan VIF, Ljusdalshem och Migrationsverket. Fram tills nu har mycket av arbetet skett ideellt, men i och med öppningen kommer Ishac Adam att anställas som värd inom VIF.

– Människorna är tacksamma för det arbete som vi gör och en sådan här plats uppskattas av dem. Det blir lätt tråkigt på flyktingförläggningarna och nu får de chansen att komma ut, säger han.