Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny röst i debatten om Folkets hus

Sveriges hotell- och restaurangföretagare har fått signaler från sina medlemsföretag i Hudiksvall om att Folkets hus konkurrerar på ett osunt sätt. Nu ger sig organisationen in i debatten.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, ger sig in i Folkets hus-debatten.

- Vi har blivit uppmärksammade av företag i kommunen som upplever bidragen till Folkets hus som ett problem, och det vill vi undersöka, säger Mats Hulth, vd för SHR.

Enligt Mats Hulth är det vanligt – och det händer allt oftare – att organisationen får signaler från sina medlemsföretag runt om i landet om att kommuner har gett upphov till konkurrensstörningar, till följd av antingen kommunal verksamhet eller kommunala ekonomiska bidrag.

- Finns det anledning att misstänka att kommuner konkurrerar på ett osunt sätt så påtalar vi det, precis som vi har gjort nu. Vi har inte dömt Hudiksvalls kommun i förväg, utan vi ställer frågan, säger Mats Hulth.

En av de frågor som SHR vill att kommunen besvarar, är om kommunen anser att det ekonomiska stödet till Folkets hus-föreningen faller inom ramen för kommunens kompetens enligt kommunallagen. Tidningen vidarebefordrar frågan till kommunstyrelsens ordförande, Sven-Åke Thoresen (S):

- Ja. Vi betalar ju ut bidrag till flera andra föreningar, det finns inget fel i det. Det gör väl alla kommuner.