Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny röst i debatten om Folkets hus

Sveriges hotell- och restaurangföretagare har fått signaler från sina medlemsföretag i Hudiksvall om att Folkets hus konkurrerar på ett osunt sätt. Nu ger sig organisationen in i debatten.

Annons

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, ger sig in i Folkets hus-debatten.

- Vi har blivit uppmärksammade av företag i kommunen som upplever bidragen till Folkets hus som ett problem, och det vill vi undersöka, säger Mats Hulth, vd för SHR.

Enligt Mats Hulth är det vanligt – och det händer allt oftare – att organisationen får signaler från sina medlemsföretag runt om i landet om att kommuner har gett upphov till konkurrensstörningar, till följd av antingen kommunal verksamhet eller kommunala ekonomiska bidrag.

- Finns det anledning att misstänka att kommuner konkurrerar på ett osunt sätt så påtalar vi det, precis som vi har gjort nu. Vi har inte dömt Hudiksvalls kommun i förväg, utan vi ställer frågan, säger Mats Hulth.

En av de frågor som SHR vill att kommunen besvarar, är om kommunen anser att det ekonomiska stödet till Folkets hus-föreningen faller inom ramen för kommunens kompetens enligt kommunallagen. Tidningen vidarebefordrar frågan till kommunstyrelsens ordförande, Sven-Åke Thoresen (S):

- Ja. Vi betalar ju ut bidrag till flera andra föreningar, det finns inget fel i det. Det gör väl alla kommuner.