Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny rättegång mot fem misstänkta för vargjakt

Männen friades från åtalet om grovt jaktbrott i tingsrätten. Nu presenterar åklagaren sms om vargjakt som ny bevisning i hovrätten.

Förra hösten friades fem män från Härjedalen från ett åtal om grovt jaktbrott. De var anklagade för att ha sökt efter varg i syfte att döda eller skada den i Tandsjöreviret i gränstrakterna mellan Ljusdals kommun, Härjedalen och Dalarna. Någon dödad varg hittades inte.

Läs här om åtalet mot männen.

Åklagaren överklagade den friande domen och i måndags startade en ny rättegång i Svea hovrätt. Kort före rättegången presenterade åklagaren nya bevis mot männen.

– Det är 19 nya sms, som jag inte kände till, som polisen i Dalarna har missat, säger kammaråklagare Åse Schoultz.

Ett sms från en åtalad till hans flickvän uppges lyda: "Ute och jagar varg :/ Nej, men ja".

– Det jag avser att styrka med det här nya, är att den här jakten varit planerad och organiserad.

Det nya materialet lämnades in till hovrätten så sent som i fredags.

– Jag bad Nationella operativa avdelningen (NOA) att göra en sammanställning över telefoner och sms för att underlätta för domstolen. Det de (NOA, reds. anm) gör då är att ta in basmaterialet från telefontömningarna.

– Då dök de här nya sms:en upp. Så fort jag fick kännedom om det skrev jag till hovrätten, säger Åse Schoultz som förvarnade hovrätten om att en beviskomplettering skulle göras.

Redan under rättegången i Mora tingsrätt gick man noga igenom männens telefontrafik och kontakterna dem emellan dagarna innan de greps.

Tingsrätten skrev i domen att några av sms:en kunde uppfattas som att det var fråga om jakt eller förberedelse till jakt, men även om männens förklaringar i viss mån framstod som bortförklaringar var deras berättelser inte så osannolika att det gick att bortse från.

– Det var bara indicier och det är det nu också. Den här typen av mål är ovanliga och svårbevisade. Men jag tyckte att jag hade tillräckligt med bevis i tingsrätten, och jag tycker inte de prövade bevisningen tillräckligt. Jag ser fram emot en fällande dom i hovrätten.

Åke Söderman, advokat till en av de åtalade, är inte imponerad.

– Det är märkligt. Det är inga nya bevis utan någon sorts gamla bevis. Jag anser i och för sig inte att det tillför någonting till målet, men det måste ju anses uppseendeväckande att det kommer i sista stund, när vi har väntat på den här huvudförhandlingen så länge, säger Söderman.

Rättegången är planerad att pågå fram till och med torsdag.

Läs här om hur två hälsingar dömdes i fallet med Fansenvargen.

Det misstänkta jaktbrottet ska ha skett i maj 2012 i norra Dalarna. De åtalade har hela tiden nekat till brott, och sagt att de rekade inför en bäverjakt.

Läs även: Jägare friades från att ha dödat lodjur.