
Ny rättegång mot fem misstänkta för vargjakt

Männen friades från åtalet om grovt jaktbrott i tingsrätten. Nu presenterar åklagaren sms om vargjakt som ny bevisning i hovrätten.
Förra hösten friades fem män från Härjedalen från ett åtal om grovt jaktbrott. De var anklagade för att ha sökt efter varg i syfte att döda eller skada den i Tandsjöreviret i gränstrakterna mellan Ljusdals kommun, Härjedalen och Dalarna. Någon dödad varg hittades inte.
Åklagaren överklagade den friande domen och i måndags startade en ny rättegång i Svea hovrätt. Kort före rättegången presenterade åklagaren nya bevis mot männen.
– Det är 19 nya sms, som jag inte kände till, som polisen i Dalarna har missat, säger kammaråklagare Åse Schoultz.
Ett sms från en åtalad till hans flickvän uppges lyda: "Ute och jagar varg :/ Nej, men ja".
– Det jag avser att styrka med det här nya, är att den här jakten varit planerad och organiserad.
Det nya materialet lämnades in till hovrätten så sent som i fredags.
– Jag bad Nationella operativa avdelningen (NOA) att göra en sammanställning över telefoner och sms för att underlätta för domstolen. Det de (NOA, reds. anm) gör då är att ta in basmaterialet från telefontömningarna.
– Då dök de här nya sms:en upp. Så fort jag fick kännedom om det skrev jag till hovrätten, säger Åse Schoultz som förvarnade hovrätten om att en beviskomplettering skulle göras.
Redan under rättegången i Mora tingsrätt gick man noga igenom männens telefontrafik och kontakterna dem emellan dagarna innan de greps.
Tingsrätten skrev i domen att några av sms:en kunde uppfattas som att det var fråga om jakt eller förberedelse till jakt, men även om männens förklaringar i viss mån framstod som bortförklaringar var deras berättelser inte så osannolika att det gick att bortse från.
– Det var bara indicier och det är det nu också. Den här typen av mål är ovanliga och svårbevisade. Men jag tyckte att jag hade tillräckligt med bevis i tingsrätten, och jag tycker inte de prövade bevisningen tillräckligt. Jag ser fram emot en fällande dom i hovrätten.
Åke Söderman, advokat till en av de åtalade, är inte imponerad.
– Det är märkligt. Det är inga nya bevis utan någon sorts gamla bevis. Jag anser i och för sig inte att det tillför någonting till målet, men det måste ju anses uppseendeväckande att det kommer i sista stund, när vi har väntat på den här huvudförhandlingen så länge, säger Söderman.
Rättegången är planerad att pågå fram till och med torsdag.
Läs här om hur två hälsingar dömdes i fallet med Fansenvargen.
Det misstänkta jaktbrottet ska ha skett i maj 2012 i norra Dalarna. De åtalade har hela tiden nekat till brott, och sagt att de rekade inför en bäverjakt.
Läs även: Jägare friades från att ha dödat lodjur.
-
Flera turer i utredningen
Fallet utreddes till en början av dalapolisens ekorotel, som upphörde för att bli bedrägeriroteln år 2013 med kommissarie Anders Stikå som chef.
Gripandet: Vid gripandet fanns två poliser, tillsammans med två naturbevakare, i området i varsina civila bilar. När männen greps kom två målade bilar, med ytterligare varsin polis, för att hjälpa till med transport.
Dessutom fanns en polispilot från Jämtland i en helikopter i området, tillsammans med en naturbevakare. Senare kom även kriminaltekniker. Ytterligare två naturbevakare spårade också i området.
Under frihetsberövandet: Två utredare från Dalarna, tillsammans med en jaktbrottsutredare från Gävleborg arbetade heltid med ärendet under de 17 dagar som männen var frihetsberövade, och en kort tid efteråt. Efter det handlade en utredare från Dalarna fallet.
Försommaren 2012: Fallet skickades till våldsroteln. Där blev ärendet liggande.
Hösten 2012: En polisman lånades in till utredningen och jobbade efter åklagardirektiv.
2013: Bedrägeriroteln fick tillbaka utredare som slutförde ärendet våren 2014 med hjälp av ytterligare en utredare från Gävleborg.
Källa: Dalarnas tidningar