Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny prövning av beslut om uran i Hälsingland

Bolaget som fick nej till att leta uran på 14 platser i Hälsingland och norra Dalarna överklagade Bergsstatens beslut till förvaltningsrätten i Falun, som nu har beslutat om ny handläggning.

Annons

European Mineral Exploration AB ansökte om undersökningstillstånd på 16 lokaler, inklusive Majsaberget i Nianfors, där Bergsstaten nyligen gett klartecken för provborrningar.

i 14 av fallen blev det däremot nej, och flera områden i Hälsingland blev därmed undantagna från kommande undersökningar, bland annat Lingarö i Hudiksvall, Losjön i Ovanåker, Stugberget Ovanåker, Svensboberget Ovanåker, Tjärdalsmyren, Trolltjärnshockeln och Tjärnberget i Ljusdal.

Bolaget överklagade Bergmästarens beslut till förvaltningsrätten, och har haft en viss framgång. I yttrandet till förvaltningsrätten hänvisar man till lagens anvisningar: att tillstånd inte får ges till den som uppenbarligen saknar möjlighet eller avsikt att få till stånd en ändamålsenlig undersökning.

Förvaltningsrätten tycker att Bergsstaten inte har utrett alla förutsättningar tillräckligt. Därför går frågan i retur till Bergsstaten, som ska göra en ny genomgång av alla delar i ansökan, och fatta ett nytt beslut.