Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny politisk attack mot S

Den dåliga ekonomin spelade en stor roll på tisdagens kommunstyrelsemöte där Socialdemokraterna återigen kritiserades för bristande ledarskap.

Annons

Det pressade ekonomiska läget upptog föga förvånande en stor del av kommunstyrelsens möte på tisdagen. Den ekonomiska prognosen för året talar, eller snarare skriker, om ett enormt underskott där det fattas 27 miljoner till driftsbudgeten.

Det allvarliga i situationen påtalades gång på gång och nästan alla ställde sig bakom förslaget som låg på bordet, att låta kommunchefen verkställa ett sparpaket för att bromsa de skenande utgifterna. Något som fick miljöpartisten Karin Jansson att slå bakut.

– Jag blir lite rädd, ska det bli ett bromspaket in blanco? Det står ingenting om vilket bromspaket. Ska vi helt släppa den politiska kontrollen. Det är undantagstillstånd när vi släpper makten till tjänstemännen, det är Thailand som råder, säger hon.

Kommunchefen Claes Rydberg svarade med att innehållet i bromspaketet ligger på tjänstemannanivå.

– Bromspaketet kommer titta på särskilda punkter. Det handlar om operativa beslut som förvaltningscheferna alltid tar, det är inte kommunstyrelsen som ska ta det här.

– I princip behövs inga politiska beslut för att nämnderna ska hålla budget, säger Claes Rydberg.

Karin Janssons larm föll för döva öron och en nästan enig kommunstyrelse gav kommunchefen i uppdrag att verkställa bromspaketet.

Oron över det stora underskottet blev samtidigt en klangbotten till oppositionsledaren Lasse Molin (M) som under diskussionen riktade skarp kritik mot kommunens största parti.

– Ni som är socialdemokrater måste visa att ni styr kommunen. Ni skickar otydliga signaler, ni måste vara tydligare och säga hur vi ska lösa det här. När vi kommer till kommunstyrelsen förväntar jag mig att ni som styrande parti har jobbat igenom frågorna så att vi har något att förhålla oss till. Ni har ett ansvar mina vänner.

Det kom efter förra veckans utspel när Vänsterpartiet också riktade kritik om passivitet från Socialdemokraternas sida. Men trots de skarpa orden var protesterna från de anklagades bänk knappt hörbara. Först på en direkt fråga tog kommunstyrelsens ordförande till orda.

– De har ju inte kommit fram med något själva, vi kan inte bestämma själva. Det finns inte majoritet och har inte gjort det under lång tid, säger Leif Persson (S) som påstod att han inte märkt av någon kritik mot hans parti eller honom som person.

– Jag har inte hört någon sådan kritik, jag vet inte.

Men nej, Socialdemokraterna lider inte av politisk viljelöshet enligt kommunstyrelsens ordförande som tvärtom tycker att partiet varit tydliga med vad de vill

– Vi har vår vilja, vår ideologi och det har vi framfört.

Så den här kritiken är inte befogad anser du?

– Nej, säger Leif Persson.