Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny polisgrupp ska kartlägga drogerna

Hälsingland har nu fått sina fyra narkotikapoliser.
Nu ska drogsituationen i landskapet kartläggas.
– Vi kommer kunna bedriva mer uppsökande verksamhet, vara ute och träffa ungdomar som håller på med narkotika, säger Oscar Thorén, som är en av dem som kommer ingå i gruppen.

Polisen i Hälsingland får nu större möjligheter att bekämpa narkotika. Fyra stycken har anställts som särskilda narkotikapoliser och kommer börja arbeta med det inom kort.

– Det har funnits ett behov av det under en lång tid. Tidigare har det skett i projektform, men nu handlar det om permanenta tjänster, berättar Oscar Thorén, som tycker att det är positivt att fyra poliser nu får möjlighet att uteslutande jobba mot narkotika.

– Det är jättebra, det här har vi väntat på länge, säger han.

Det förekommer generellt mycket narkotika i Hälsingland, men det varierar kommunerna emellan, menar Oscar Thorén.

Överdoser har skakat om. Bland annat hamnade två flickor, 13 och 15 år gamla från Hudiksvall på akuten efter att de rökt en cigarett spice i Ljusdal i oktober. Polisen har gått ut och larmat om att dödsfall på grund av drogen nu kan vara nära.

En gemensam nämnare i samtliga hälsingekommuner är just nätdrogen spice.

– Den är så lätt att komma över, säger Oscar Thorén och fortsätter:

– Vi har inte kommit i gång än och har ingen konkret plan på hur vi ska angripa spice-problemet. Men i första hand blir det en kartläggningsfas, så att vi får ett ännu bättre grepp på hur det ser ut.

Narkotikapoliserna kommer att ha hela Hälsingland som arbetsområde, men kommer utgå från Bollnäs och Hudiksvall.

Kommer resterande hälsingekommuner att drabbas av det?

– Både ja och nej. Vi kommer att jobba där vi behövs. Men vi är fyra poliser på sex kommuner. Självklart önskar vi att vi var fler, men fyra är bättre än ingen, säger Oscar Thorén.

Att fyra narkotikapoliser anställt kommer att märkas, menar Oscar Thorén.

– Den breda allmänheten kanske inte märker av oss mer än vad som kommer stå i tidningarna om oss, men de som håller på med narkotika kommer få stifta bekantskap med oss ganska omgående.

En skillnad mot hur det tidigare varit är att narkotikapoliserna kommer ha större möjligheter att finnas på plats där det händer och syssla med mer uppsökande verksamhet.

De kommer även få bättre möjligheter att följa upp sitt arbete och bättre sätta sig in i de olika ärendena.

– Ska man jobba med detta (narkotika) behöver man kontinuitet och inte en massa avbrott. Vi jobbar med dagsfärska uppgifter och då gäller det att man får tid att sätta sig in i det. Det är svårt att göra om man har massa andra uppgifter som avbryter en hela tiden.

Ännu har de fyra inte börjat arbeta tillsammans, och exakt hur det kommer se ut framöver är inte spikat.

– Vi kommer väl egentligen inte att jobba så annorlunda än vi gjort tidigare, förutom att vi får mer tid till det. Vi har ett arbetssätt som vi jobbat med sedan tidigare som vi har haft stora framgångar med, men självklart kommer vi hela tiden ha en dialog om hur vi ska hantera olika problem, säger Oscar Thorén.