Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny pilot sökes till svårt sargat parti

/

God morgon Ljusdal!
Socialdemokraternas ordförande Håkan Juholt lämnade under stor mediadramatik sin post strax efter klockan tre på lördagseftermiddagen. Många var bänkade framför TV-apparaterna för att få se det historiska avgångstalet live.

Annons

Några av oss nyhetsnördar hade både radion och TV:n på och fick vår livesändning i radion när TV letade tekniska fel.

Men hur som haver; Håkan Juholt klev med omedelbar verkan av sin post. Väntat, inte minst med tanke på det senaste klavertrampet i Sälen då han slafsigt gjorde egenhändiga politiska kopplingar. Där kom spiken och redan på fredagskvällen behövde man inte vara någon djuping för att förstå hur landet låg.

Ordförande Juholt åkte direkt hem till Oskarshamn efter manglingen i Verkställande utskottet utan ett ord till kommentar. Men under kvällen kom en rad spekulationer i media och av dessa uttalanden att döma kändes det som om saken redan klar.

Lördagen kom och presskonferens utlystes i östra Småland, på Juholts hemmaplan. Punkt på en historiskt kort partiledarkarriär.

Väntat och logiskt men ändå en personlig tragedi.

Jag har varit en av dem som eldat loket mot Juholt. Har slängt in både en och två, tre spadar kol på en brasa som brunnit bra av egen kraft. Har varit ganska enkelt att plocka lite duktig-Olle-poäng på en som mer eller mindre aldrig lärt sig att gå.

Glad nu då? Nej, definitivt inte glad, ”visste-jag-väl”-konstaterande kanske. Men inte glad.

När jag såg Juholt stå där och förkunna sin egen avrättning försökte jag sätta mig in i hans situation. Mardröm. Om man ska prata om att hamna i en återvändsgränd så har Håkan Juholt gett den metaforen ett nytt ansikte för lång tid framöver.

Kan dock inte låta bli att undra över hans omgivning, alla de som nu ska utse en ny ordförande. Blir det ett nytt kamikazeuppdrag? (Kamikaze, bokstavligt "gudomlig vind", är en västerländsk benämning på de självmordsattacker som utfördes av japanska arméflyget och den Kejserliga japanska flottans marinflyg mot de allierades fartyg i Stilla havet under slutskedet av andra världskriget. Kamikazepiloternas uppdrag gick ut på att avsiktligt kollidera sina flygplan, i regel fullastade med bomber, torpeder och bränsle, in i de allierades skepp. Källa: Wikipedia).

Pratades det vett och förstånd med Juholt under den här infernaliska resan han gjort? Eller var det så att ordförande Juholt alltid kunde bäst själv och inte tog till sig råd och tips om hur det fungerar när alla vindar blåser emot?

Eller är Håkan Juholts avhopp ett resultat av en usel rekrytering som tillräckligt många med makt i partiet tämligen omgående ångrade och mer eller mindre spelat spelet medvetet fram till strax efter klockan tre i lördags?

Finns det verkligen någon som räcker upp handen och vill bli ny pilot i det, tillsynes, alltmer desperata och svårt sargade socialdemokratiska flygvapnet?

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons