Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny överklagan om vatten till kläckeri

Kommunen överklagar det föreläggande som länsstyrelsen utfärdat angående vattenförsörjningen vid Tallåsens fiskodlings kläckeri vid Kvarndammen i Tallåsen.

Kommunens överklagan gick i fredag till mark- och miljödomstolen i Östersund.

I en tidigare dom i miljödomstolen har kommunen ålagts ansvaret för att vattenledningen till kläckeriet fungerar. I samband med raset i Kvarndammen 2004 förstördes intaget och ledningen till kläckeriet. En provisorisk ledning anlades, men den har vid flera tillfällen gått sönder med följd att kläckeriet inte fått tillräckligt.

Den 26 september beslutade länsstyrelsen om ett nytt föreläggande för kommunen att tillse att kläckeriet får tillräckligt med vatten för att verksamhet ska kunna ske där.

Kommunen vill att domstolen befriar kommunen från att utföra någon vidare åtgärd på vattenledningen eller alternativt att kommunen ändrar föreläggandet så att kommunen ansvarar för att kläckeriet får tillräckligt med vatten fram till dess att ett nytt beslut meddelas. I mark- och miljödomstolen finns en ansökan från kommunen om en utrivning av Kvardammen, vilket också berör kläckeriet.

Kommunen anser sig ha fullgjort sitt ansvar genom ett erbjudande till ägaren om att anlägga en fullgod ledning till kläckeriet, men att ägaren tackat nej till en sådan lösning. Den provisoriska ledning som nu finns anser kommunen ger tillräckligt med vatten för att kläckeriet ska kunna fungera.