Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ordförande – nya tag?

/

Igår valdes Stefan Löfven till ordförande för det Socialdemokratiska partiet. Den kris som handlar om partiets ledarskap är därmed temporärt över. Det är däremot inte den kris som handlar om en Socialdemokrati utan stark politisk identitet och självförtroende nog att vara just Socialdemokrater.

Annons

Valet av Stefan Löfven till partiordförande handlar på intet vis om ett oproblematiskt val. Stefan Löfven är en ledare som bland annat sagt nej till jämställdhetspotter och ja till kärnkraft. Det senare är ett ställningstagande som står i direkt strid med Socialdemokraternas politik på området.

En modern Socialdemokrati är en Socialdemokrati som säger nej till kärnkraftsberoende och ja till jämställdhet. Att med Stefan Löfven som ledare trovärdigt argumentera på dessa områden riskerar bli mycket, mycket svårt. Löfven måste bevisa sig på dessa områden och göra mer för jämställdheten än att som Håkan Juholt reducera den till frågor om generell välfärd.

Under gårdagens installationstal förkunnade dock Stefan Löfven att han är feminist. Han talade även om behovet av förnyelsebar energi. Det är ord som måste fyllas med innehåll i form av politiska förslag som driver på utvecklingen för att vara trovärdiga.

Stefan Löfven kommer onekligen däremot med trovärdighet kunna tala om arbetsmarknadspolitik tack vare sin bakgrund i fackföreningsrörelsen. Han beskrivs som en pragmatiskt lagd ledare som är både påläst och kunnig. Förtroendet som finns för honom inom både fackföreningsrörelsen och Socialdemokratin innebär att han förmodligen kommer bli till den läkande kraft partiet nu behöver.

Att han blir till en ledare som lyfter partiet i opinionen är däremot inte självklart. Löfven kommer säkerligen kunna locka tillbaka delar av de LO-väljare som lämnat Socialdemokraterna. Att han skulle vara mannen att locka storstadsväljare och akademiker till partiet är svårare att se. För att det skall vara möjligt krävs ett lag runt Stefan Löfven som uppfattas som trovärdiga språkrör för Socialdemokraternas politiska framtid. Löfven framstår trots allt på många sätt som del av partiet politiska historia.

Avslutningsvis kan följande konstateras; någon öppen process för att vaska fram partiets nästa ordförande vågade inte Socialdemokraterna ge sig in i denna gång. Istället överlät man åt partistyrelsen att fatta beslut. Det är synd. En extrakongress hade effektivt vridit fokus tillbaka till politiken och bidragit till ett viktigt samtal om Socialdemokratins framtid och inriktning och involverat fler än de närmast invigda. Varav många bär ansvar för att ha försatt Socialdemokraterna i den kris man nu försöker ta sig ur.

Nu har partistyrelsen valt Stefan Löfven till sin ordförande. De borgerliga partierna och debattörerna är påtagligt nöjda över Socialdemokraternas val. Det är onekligen illavarslande. Förhoppningsvis kommer dock Stefan Löfven få den borgerliga förtjusningen att falna.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons