Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ordförande i Föreningen Hälsingegårdar

Föreningen Hälsingegårdars nya ordförande värnar om bevarandet av det genuina kulturarvet. Hon vill se bredd och mångfald.

För cirka 15 år sedan tog Ann-Christine Asplund och maken över hennes släktgård Engbergs i Stavsäter, Ljusdal. Samtidigt hade familjen sin vardag kvar i Örebro. Men tack vare sitt yrke som lärare och sommarloven fungerade det. Att kunna vistas på gården under längre perioder var nödvändigt för att hinna med allt som skulle skötas på fastigheten. I dag är Engbergs en hälsingegård med tunnbrödsbageri och kafé och Ann-Christine Asplund som snart flyttar tillbaka till Ljusdal är ny ordförande i Föreningen Hälsingegårdar. Föga kunde hon väl ana att det var här hon skulle landa när hon övertog gården.

När det kommer till arbetet i föreningen betonar Ann-Christine bredd och mångfald och hon syftar då på att föreningen ska ge så många som möjligt chansen att bevara och utveckla sina gårdar. En process som måste ske på rätt sätt genom ett antikvariskt och affärsmässigt upplägg, och där kan och vill föreningen hjälpa till.

Att hjälpa till och ge möjlighet att bevara hälsingegårdarna och utveckla detta kulturarv för att få bredd och mångfald är föreningens huvudsakliga ambition. Att det i sin tur kan generera ökad turism och mer pengar till regionen ser man som positivt.