Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mobilmast i Los är fara för skidåkare – kan tvingas flytta spår

Den nyuppsatta mobilmasten i Los står så nära elljusspåret på orten att den kan innebära en fara för motionärer i vintertider.
Loos IF vill att spåret ska dras om men kommunen som äger marken och Tele2 som driver masten har inte kommit överrens om vem som ska betala.

Annons

Sen några månader tillbaka tronar två mobilmastar uppe på Örnberget i Los. I mitten av oktober fick den gamla Telia-masten sällskap av en lika hög mast som sattes upp av konkurrenten Tele2. Mellan de båda masterna slingrar sig ett elljusspår som vintertid används av skidlöpare.

TV: Här lyfts jättemasten på plats – följ med i helikoptern

Lagom till den första snön upptäckte man att den nyuppsatta masten skulle kunna vålla problem under skidsäsongen. Masten i sig står ett tiotal meter från spåret, men staglinorna som ska hålla den 72-meter höga konstruktionen på plats spänner över spåret.

– Jag var ute och gjorde spår och jag såg hur det hade ramlat snö från staglinorna ner på spåret, säger Gunnar Högberg som är aktiv inom Loos IF.

Läs också: Los nya mobilmast lyfts på plats med helikopter

Han vet vad vintrarna i Los innebär och på vårkanten när snö smälter och det bildas is kan det vara förenat med fara att befinna sig under linorna.

– När det bildas isklumpar på staglinorna, visst innebär det en risk, säger Gunnar Högberg och pekar mot den andra masten där det finns en varningsskylt som varslar för livsfara att beträda området.

– Det borde rimligen vara lika riskfyllt här för de ser likadana ut, säger Gunnar Högberg som konstaterar att det inte finns någon skylt vid den nya masten.

Men nu skulle en skylt inte räcka, anser Gunnar Högberg som bara ser en utväg: att dra om spåret. Men vem som ska bekosta ett sådant projekt är inte klart.

Representanter från kommunen och telefonbolaget har båda konstaterat att situationen är olycklig. Men sinsemellan är det inte utrett vem som har ansvaret och vem som ska göra något åt det.

Kommunen äger visserligen marken och beviljade bygglovet, med därifrån tycker man ansvarsfrågan är självklar. Det är de som driver masten som måste se till att platsen är säker.

– Man kan jämföra det hustak över trottoaren. Det är fastighetsägarens ansvar att det inte trillar ner istappar på trottoaren. Det är inte kommunens ansvar bara för att vi äger marken, säger Stig Olsson som är chef för samhällsutvecklingsförvaltningen.

Det är Tele2 som driver masten. Från deras sida tar man delvis på sig ansvaret. I ett mejl till LjP skriver Björn Lindberg, nätexpert på Tele2:

– Vi har sett att staglinor till denna basstation hamnat över ett elljusspår. Normalt sett är det ingen fara med det, men för att folk ska känna sig trygga så kommer Tele2 vara med och medfinansiera en omdragning av spåret.

Frågorna om vilka mer Tele2 anser ska vara med och betala, samt om det finns några planer på när omdragningen kan ske, lämnas obesvarade. För när LjP mejlar över följdfrågor till Tele2 får vi inget svar.

Tills de frågorna är besvarade och utredda får skidåkarna i Los helt enkelt se upp, för något alternativ för den skidintresserade finns inte.

– Det är det enda elljusspår som finns i Los och det enda spår som är garanterat uppkört hela vintern, säger Gunnar Högberg.

Läs även: Dålig uppkoppling kan ge nytt klassamhälle