Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny make up och nya kläder förändrar inte själen

/

Lika lite som ny make up och nya kläder förändrar en människas själ, lika lite förändras själen i ett politiskt parti av några vackra ord.

Annons

Sverigedemokraternas nya tal om socialkonservatism är bara en ytlig make up. Under kosmetikan finns samma nationalistiska parti.

Partiets landsdagar i helgen gick till stor del ut på att försöka ändra bilden av partiet.

Partistyrelsens förslag om att förändra SD från ett nationalistiskt till ett socialkonservativt parti gick igenom. Dock inte utan debatt.

Men det hade varit mycket uppseendeväckande om partiledningen för det toppstyrda SD tvingats till reträtt.

Toppstyrning, uteslutningar och så gott som total brist på aktivitet och inflytande i kommunerna är ett uppseendeväckande skralt facit efter valet.

I Hälsingland toppar SD med sina sex mandat i Söderhamn, men inte ens där har partiet lyckats profilera sig som något särskilt aktivt parti i kommunfullmäktige.

Samma gäller för Bollnäs, där SD har tre mandat, och i Hudiksvall, Nordanstig och Ljusdal med två mandat och Ovanåker med ett mandat.

Toppstyrning är en ofta återkommande förklaring som de lokala politikerna ger. Häromdagen klagade en insändare från en avhoppare i landskapet över toppstyrningen. Typiskt nog skrev han under signatur.

Inte nog med att det finns gott om avhoppare i SD. Sedan valet har SD även uteslutit 15 personer, vilket kan jämföras med övriga partier där siffran är noll eller någon enstaka person.

Dessutom vill nu partisekreteraren Björn Söder sätt munkavle på partiet. Han har tvingat de anställda i partiet att skriva på ett avtal där de riskerar böter på minst 100 000 kronor om de berättar om så kallad partikänslig information, vilket fått skarp kritik från arbetsrättsjurister.

Det stora målet med landsdagarna i Göteborg var ändå att göra partiet mer rumsrent och tvätt bort stämpeln som ett nationalistiskt främlingsfientligt enfrågeparti.

Partiets förre ordförande Mikael Jansson tyckte det var ett steg tillbaka att ersätta beteckningen nationalistiskt parti med socialkonservativt. Han tyckte det hela kändes som en konstruktion uppifrån, vilket förmodligen är en helt korrekt analys.

Mikael Jansson befarar att den nya inriktningen snedvrider rekryteringen till partiet "så att vi får in fler i partiet som inte är nationalister och som inte slår vakt om nationen", som han sade till Ekot.

Oavsett om SD kallar sig för socialkonservativt eller nationalistiskt är partiet i grunden främlingsfientligt och laborerar nu med att dela upp befolkningen i tre grupper.

Vilken grupp man tillhör beror på hur svensk man är. Men samtidigt kan ingen i partiet definiera vad som menas med att vara svensk.

För några år sedan slog SD:s chefsideolog Martin Karlsson fast att fotbollsproffset Zlatan Ibrahimovic inte är svensk på grund av sitt "kroppsspråk" och "attityd". Något som han väl i så fall då delar med flera i svenska fotbollslandslaget.

Trots att både sossarna och de borgerliga ibland anklagar varandra av att göra sig beroende av SD, måste man glädjande nog konstatera att SD står isolerat som ett främlingsfientligt och nationalistiskt parti, oavsett vilka kosmetiska förändringar man gör i partiprogrammet.

Mer läsning

Annons