Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lungkollaps för Fikru Maru: "Chansen att ingreppet ska lyckas minskas för varje dag"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

På onsdagskvällen kollapsade Fikru Marus lunga för fjärde gången. Nu kräver Aktionsgruppen att svenska UD ska engagera sig för att domstolsdatumet tidigareläggs, så att han får vård.

– Det har klart framgått att Fikru Marus liv är i fara om inte en mer avancerad behandling erbjuds, säger Margareta Sidenvall, Hudiksvall, vid Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

Läs mer: Nordiska ambassadörer på plats när Fikru Marus förhandling ställdes in på nytt

På onsdagen beslutade den etiopiska domstolen att fängelseledningen ska få ytterligare tid på sig, till fredag den 21 oktober, för att förbereda transporten av den lungsjuke Fikru Maru från sjukhuset till domstolsbyggnaden som båda ligger i Addis Abeba.

Det innebär åtminstone nio dagars ytterligare väntan innan Fikru Maru kan få den operation som hans livshotande tillstånd kräver konstaterar Margareta Sidenvall. Det är mer bråttom än så understryker hon.

Efter beskedet berättade dottern Emy Maru på sen onsdagseftermiddag, om att hon hoppat in i en taxi för att åka till sjukhuset för det "bubblade i pappas drän". När hon kom till sjukhuset hade sugdränaget lossnat och Emy Maru som är akutläkare fick själv leda omhändertagandet tills kirurgen kom.

Läs mer: Fängelset lyder inte domstolen – Fikru förhandling inställd: "Mycket allvarligt"

På torsdagen skriver Margareta Sidenvall till statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström: "Sedan Fikru Marus hälsa komplicerats till ett livshotande tillstånd, genom bristande behandlingsresurser i Etiopien, innebär de uppskjutna rättegångarna som förhindrar adekvat vård i praktiken en dödsdom."

Läs mer: Orkeslös och trött Fikru Maru inväntar domstolens besked på sjukhuset

Margareta Sidenvall tillägger att tiden för att tryggt utföra operationen som kan återställa Fikru Marus kollapsade lunga har passerats. "Chansen att ingreppet alls skall lyckas minskas för VARJE dag som ytterligare passerar. " skriver Margareta Sidenvall.

Från UD:s sida uppges att de nya omständigheterna kring Fikru Maru kommer att tas upp av utrikesminister Margot Wallström, utan att närmare gå in på vad det innebär. Angående kravet från aktionsgruppen om att Sverige ska verka för tidigareläggning av domstolsförhandlingen säger kansliråd Patric Nilsson på UD:

– Vi förväntar oss att Fikru Maru ska få akut vård nu utanför Etiopien och att rättsprocessen inte skjuts upp överhuvudtaget.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!