Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lösning för äldrematen

Viktig samhällsservice i Ramsjö kan vara tryggad om en kommunal intraprenad blir av. Förra veckan startade en sex månader lång förstudie och redan nu ser det ut att lösa sig med tillagning av mat till äldreomsorgen.

Tidigare har tillagningen av mat till Nyhem och hemtjänsten skötts av Dan Jönsson på campingen i Ramsjö. Men sista april går kontraktet ut och tanken är att maten i stället ska tillagas i de numera utrymda skollokalerna.

– Det måste ju finnas en lösning till första maj eftersom hans avtal går ut då. Det finns ett förslag som ska diskuteras med kommunchef och kostchef på fredag (läs i dag), säger Barbro Keijzer, projektledare för kommunens förstudie.

Exakt hur lösningen ska utformas vill hon inte gå in på än så länge, men meningen är att köket på Ramsjö skola ska kunna användas till att laga de fyrtio portionerna som levereras dagligen.

I förstudien har Barbro Keijzer i uppdrag att undersöka möjligheterna för en intraprenadliknande lösning i Ramsjö. I oktober ska den vara klar och om allt går i lås innebär det att alla kommunala verksamheter i byn samarbetar, under ett tak. Tanken är, förutom att äldreomsorgens mat ska tillagas här, även att bibliotek, dagis och fritids ska flytta in i den nu utrymda skolan.

Att flytta allt till en och samma byggnad har flera fördelar, förklarar Anders Berg, fastighetschef på Ljusdals kommun som tidigare i veckan gick igenom vilka möjligheter skolbyggnaden har för en eventuell intraprenad.

– Pannan finns i den stora skolbyggnaden och den måste vara varm, därför är det bättre att stänga ner sidobyggnaderna så att vi inte behöver värma upp dem eller ha vatten där, säger han.

Under förstudiens två första veckor har Barbro Keijzer pratat med Ramsjöbor för att bilda sig en uppfattning om hur en intraprenad skulle kunna lösas praktiskt. Det märks att många är måna om sin bygd, berättar hon, och i slutändan handlar mycket om affärens framtid.

– De köper ju mat därifrån för tillagning av äldreomsorgens mat nu, och det kommer vi fortsätta med. Försvinner affären så dör ju byn, en intraprenad handlar om landsbygdsutveckling, säger hon.

Kan det här på sikt innebära att Ramsjö får skolan tillbaka tror du?

– Som det är nu så finns det ju inga barn, så jag har svårt att se det, säger hon.