Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ledning i Coopbutiken

Prövotiden är nu över för Göran Söderberg, som tog över livsmedelsaffären i Enånger.

Annons

– Jag har haft en inskolningsperiod på tre månader och under den tiden har Coop stöttat och vi har delat på lönerna.

Sedan en månad driver han på egen hand affären som franchiseföretagare enligt konceptet Coop Nära och nu börjar Göran Söderberg att bli varm i kläderna.

– Första året räknar jag inte med att göra någon vinst alls. Nu gäller det att få allt att fungera, konstaterar han.

Modellen med franchising inom Coop är inte så känd, men den har spridit sig sedan fristående konsumentföreningen KF Göta under flera år låtit entreprenörer driva butiker. I dag drivs 118 av Coops butiker och stormarknader av franchisetagare.

– Jag har tidigare drivit en bensinstation i Nordmaling, mellan Ö-vik och Umeå, tillsammans med hustrun under åtta år. Vi kände att det kunde vara intressant att ha något nytt att jobba med, berättar Göran Söderberg.

Han berättar att de hållit ögonen öppna för en franchisingbutik och när butiken i Enånger bjöds ut blev de intresserade.

– Vi var hit och tittade på butiken och kommunen. Är man från Ö-vik så är man van att bo vid hav och skärgård. Vi tycker att det är en jättetrevlig närbutik.

Hustrun är nu en av två anställda under lågsäsong och Göran Söderberg förklarar att de gillar vad de sett och de känner sig trygga med förskolan som deras fyraåriga dotter går i.

Givetvis tror han på sin butiks framtid.

– Jag tror att man måste anpassa sig till en sådan här ort och att man måste vara lyhörd. Visserligen styr jag inte över priserna och sortimentet, men en del kan jag ta in beroende på reaktionen på orten. Sedan gäller det att jobba med själva butiken.

En prisjämförelse pekade ut butiken som dyrast i landet.

– Då sjönk försäljningen direkt, men sådana jämförelser är svåra. Det kan räcka med att en dyr ost kommer med i kassen. Samtidigt får det inte bli för stor skillnad jämfört med stormarknader, konstaterar han.