Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lag hot mot stadsnäten

Ett nytt lagförslag hotar IT Hälsingland.
Bolaget kan förbjudas att sälja internetabonnemang efter årsskiftet.

Annons

I dag kan det samägda kommunala bolaget IT Hälsingland erbjuda bredband åt nästan samtliga hushåll i Söderhamns, Bollnäs och Ovanåkers kommuner.

Flera bredbandsbolag tycker, enligt tidningen Computer Sweden, att kommuner enbart ska erbjuda infrastruktur och inte tjänster. De får stöd av ett nytt lagförslag, som innebär att det ska bli möjligt att pröva konkurrenssnedvridningar som kan uppstå när stat, kommun eller landsting säljer varor och tjänster på marknaden.

Anders Svensson, tekniskt ansvarig för stadsnäten på IT Hälsingland, är kritisk till lagförslaget. På torsdag åker han till Stockholm för att diskutera frågan med representanter från Svenska Stadsnätsföreningen.

- Vi är redan på konkurrensutsatt marknad och konkurrerar på samma villkor. Men jag förstår att de stora aktörerna vill ha bort oss. Det är mycket pengar det handlar om och de skulle vara själaglada om vi inte fanns, säger han.

Han tror att bredbandsutbyggnaden i kommunerna skulle ligga närmare 80 procent än 100, om den fria marknaden fått styra från början.

- Det hade inte funnit i Skärså, Trönö, Askesta och Djupvik. Vi har tagit oss till småbyarna dit operatörerna aldrig skulle dra, där det inte finns lönsamhet. Vi tycker att vi måste få tjäna pengar så vi kan förse de små byarna med bredband, säger han.

Han ser en risk att bolaget inte kan finnas kvar i den form det gör i dag.

• När kan det inträffa?

- Det kan du nog gissa lika bra som jag. Om fem–tio år kanske, säger Anders Svensson.