Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lag gör det lättare att få kameraövervakning

En ny lag som gör det lättare att få tillåtelse till kameraövervakning började gälla igår. Förändringen innebär att butiker, postkontor, banker och parkeringshus inte längre behöver ansöka om tillstånd.

Enligt Martin Coborn, jurist på Länsstyrelsen i Gävleborg, var det tidigare svårt och dyrt att få tillstånd till kameraövervakning.

Lagförändringen betyder också att inspelat material får sparas i två månader mot tidigare en. Men samtidigt skärps lagen för integritetsskydd. Personer som anser sig kränkta kan numera begära skadestånd hos Datainspektionen.

Varför har då denna förändring kommit till?

– Att få filma sina lokaler har varit ett återkommande önskemål från butiksägare. Förhoppningen är att fler brott ska kunna redas ut. Genom kameraövervakning blir det lättare att följa upp snatterier och inbrott.

Finns inte risken att övervakningen missbrukas?

– Det kan missbrukas. Men bara för att det räcker med en ansökan betyder det inte att man får filma var som helst. På speciella platser som provrum och toaletter är det olagligt att sätta upp kameror.

Birgitta Heramb driver sedan 1994 Herambs UR i centrala Söderhamn. Butiken har ett otal gånger drabbats av inbrott. Så många gånger att deras försäkringsbolag för ett tag sedan fördubblade premien. Varje inbrott är ett hårt slag mot deras ekonomi. Birgitta Heramb välkomnar därför den nya lagen.

– Det är ju fantastiskt! Jag kände inte till det här. Just nu har vi bara en kamera som aktiveras om någon kommer in under natten då vi har larmat, säger hon.

Stölderna föregås av att tjuvarna är inne och kollar av butiken i förväg, berättar Bengt Westman som också jobbar i butiken. Han är säker på att de frekventa inbrotten har begåtts av professionella ligor.

– Vi ser ibland människor som går runt och spanar extra mycket på klockorna. Om Herambs Ur hade en kamera även dagtid skulle polisen kunna jämföra misstänkta inbrottstjuvar med inspelningar från andra butiker som haft inbrott, säger han.

Birgitta Heramb berättar att tjuvarna som bryter sig in ofta vet exakt vad de är ute efter.

– Senast vi hade inbrott stal de bara klockor av ett märke. De är otroligt snabba och målmedvetna.

En butik som så sent som förra veckan drabbades av ett större inbrott är Synsam. De har sedan tidigare tillstånd för kameraövervakning så den nya lagen kommer inte att påverka dem.

Inne i butiken är det full fart. Håkan Palmér som är butikschef pratar med en kund om inbrottet. De som bröt sig in lyckades få med sig solglasögon till ett värde av 200 000, säger han. Förutom den händelsen har de haft väldigt lite inbrott och varit helt förskonade från rån. Håkan Palmér ser också positivt på den nya lagen.

– Möjligheten att övervaka är dels en trygghet för anställda och dels har det har en avskräckande effekt på inbrottstjuvar. Inbrotten genomförs av professionella ligor och kameraövervakning skulle göra det svårare för dem. För många butiksägare underlättar den nya lagen kampen mot organiserad brottslighet, säger han

Han tycker inte att det känns jobbigt att bli filmad när han själv går och handlar. Men han har full förståelse för dem som tycker att det är integritetskränkande.