Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lag gör att många tappar rätten till försörjning – kyrkoherde Lars Nilsson: "Det är kvalificerat dåraktigt"

Den första juni ändras lagen om mottagande av asylsökande (LMA). Lagändringen innebär att 154 människor i Gävleborg, och omkring 5 000 i hela Sverige, tappar rätten till bostad och försörjning. Kyrkoherde Lars Nilsson tror detta kan innebära att många människor försvinner och bosätter sig på gatan.

I slutet av april tog riksdagen ett beslut som innebär att den som har fått ett avslag på sin ansökan om asyl i sista instans förlorar sin rätt till ekonomiskt stöd, sin plats på Migrationsverkets boende och måste lämna landet.

Lars Nilsson, kyrkoherde i Söderhamn, tror att många människor kommer att hamna i kläm utan varken bistånd eller möjlighet till att återvända.

– Problemet är att vi redan nu lever i en verklighet där Migrationsverket inte har tillräckliga resurser för att kunna hjälpa de här människorna åter. Det är också så att man vill skicka tillbaka människor till länder som inte tar emot dem. Det bli människor som ställs på bar backe. Det är kvalificerat dåraktigt att fatta ett sådant beslut, säger han.

Migrationsverket har endast svarat på frågor via mail, men är medvetna om att lagen kommer att drabba vissa människor hårt.

– Ändringen kommer att vara ett hårt beslut för många personer, men som myndighet ska vi följa det regelverk som finns utifrån gällande lagar. Det handlar om att upprätthålla förtroendet för en rättssäker asylprocess där även återvändandeprocessen måste fungera, skriver Guna Graufelds på Migrationsverkets pressenhet.

Läs också: Kraftig ökning av papperslösa

Som information till de berörda har Migrationsverket bland annat skickat ut ett brev. Många har sökt sig till kyrkan för att få svar på vad som kommer att hända.

– Just nu är det många som är förvirrade och undrar vad det här innebär. I takt med att man förstår blir man mer och mer bedrövad och har svårt att förstå varför, säger Lars Nilsson.

Tre av de som nu blir utan försörjning sitter på Mariagården i Söderhamn. De säger alla tre att de av olika anledningar inte kan återvända till sina hemländer.

– Jag känner mig stressad och sover inte. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har pratat med andra i samma situation. Ingen har någon lösning, säger en kvinna som vill vara anonym.

En man från Afghanistan känner samma hopplöshet.

– Från den 1 juni måste jag lämna mitt hem och jag vet inte vad jag ska göra. Jag lägger mig på gatan om det behövs, säger han.

Abbas Hossaini kommer också från Afghanistan. Hans ärende utreds fortfarande och han får stanna tills det är klart. Men även han har fått brevet från Migrationsverket och säger att han nu blir av med sin försörjning.

– Det här är ett jättestort problem. Jag får inget hem och ingen ekonomi. Jag kommer att sova utanför Migrationsverket, säger han.

Alla tre känner sig desperata och de är långt ifrån ensamma. I Sverige berörs omkring 5 000 personer av den nya lagen och 154 av dessa bor just nu i Gävleborg. Att de förlorar sina bostäder menar Lars Nilsson kommer försvåra arbetet med att avvisa dem.

– Man har fattat ett beslut om en lag i avsikt att få ut människor ur landet. Men lagen i sig gör att människor blir bostadslösa vilket omöjliggör ett verkställande av lagen, säger han.

Läs också: De har gjort en film om livet som asylsökande i Alfta

Trots att lagen nu träder i kraft är det fortfarande inte klart hur lagen skall tillämpas. Det finns bland annat oklarheter kring hur man ska avhysa människor som inte lämnar frivilligt.

– Det ansvaret ligger på andra myndigheter (Polisen, Kronofogdemyndigheten) och där pågår för närvarande en diskussion om hur lagen ska tillämpas, skriver Guna Graufelds på Migrationsverkets pressenhet.

De som berörs av den nya lagen blir även av med sina LMA-kort (en slags id-handling för asylsökande) och Migrationsverket kommer inte längre att betala för vård eller medicin. Om en läkare bedömer att man är i behov av vård har man alltid rätt till att få hjälp i Sverige, men pengarna kommer då inte från Migrationsverket.

Om man har en allvarlig sjukdom och det är uppenbart oskäligt att rätten till ersättning ska upphöra kan man göra undantag från regeln. Migrationsverket ska göra individuella bedömningar i varje ärende och en framtida domstolsprövning får ge vägledning om vad som blir praxis.

Läs också: Aiham hjälper ensamkommande i Stråtjära – hittade jobb via fotbollsprojekt

Men lagen börjar gälla från och med nu och Lars Nilsson tycker inte att det är humanitärt försvarbart.

– Man ska ompröva det här beslutet omedelbart och på riksdagsnivå se vilka konsekvenser det får. Det är så kortsiktigt att ta av människor deras livsmöjligheter i tron om att man ska spara pengar. Men det man gör är att man driver människor in i en verklighet där ingen av oss vill leva, säger han.

Läs också: Vill kunna laga sin egen mat på boendet – nuvarande avtal gör det omöjligt