Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lag ger fler skolskjuts

Inför höstterminen tog Ljusdals kommun handen från friskolornas skolskjutsar.

Men om två år kan kommunen tvingas att återinföra det gamla systemet. En ny skollag ger friskoleeleverna samma rätt som andra elever.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade att dra in på friskolornas skolskjutsar i april 2008. Beslutet trädde i kraft först i augusti i år.

Men står kommunen fast vid nyordningen kan den ändå tvingas att backa om två år. Anders Andrén, presschef hos utbildningsminister Jan Björklund (FP), räknar med att den nya skollag som kommer som en proposition till våren medför att kommunerna blir tvingade att ordna skolskjuts åt friskoleeleverna på samma sätt som åt eleverna som går i kommunal skola.

När det gäller de ekonomiska och organisatoriska konsekvenserna ska kommunen bedöma vilka skyldigheter den haft om eleven valt att gå i den skola som han eller hon placerats i. Rätten till skolskjuts innebär inte att eleven måste hämtas i bostaden eller att skjutsen måste anpassas till varje elevs skoltider. Eleverna kan, enligt lagförslaget, hänvisas till särskilda uppsamlingsplatser nära hemmet respektive skolan.

Enligt Malin Ängerå (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, har inget nytt i ärendet hänt och beslutet om att kommunen inte betalar för skolskjutsar som den inte behöver ska gälla.