Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny karriär för Rexin

Fredrik Rexin var den stora talangen som aldrig spelade de stora matcherna.
Nu har en annan del i hans bandykarriär börjat – som huvudtränare i stället för spelare.
– I efterhand har jag insett att den största talangen är träningsviljan, säger 26-åringen med rötterna i Ljusdal.

Fredrik Rexin var stortalangen med det hårda skottet och den fina blicken för spelet. Redan som 16-åring plockades han upp i Ljusdals BK:s a-trupp. Men de allra flesta historierna har även en baksida. I Fredrik Rexins fall var han mer av just en talang än en träningsprodukt.

Jag är väl inte den som legat ute i löparspåret eller hängt på gymmet. Jag har alltid älskat att spela bandy, och isträningarna och innebandyn på försäsongen har aldrig varit något problem, utan det är den där fys-biten, säger Fredrik Rexin.

Efter några säsonger i moderklubben LBK gav han sig som 19-åring på sitt första bandyäventyr utanför uppväxtorten. Valet föll på Gais, men där blev det dock bara en säsong – och beslutet att välja Gais är något som inte känns helt klockrent så här åtta år senare.

Kungälv visade intresse för mig, men jag valde Gais i stället. Jag ångrar det i dag. Jag fick även höra att Hammarby var intresserade, men valde bort mig för att jag var för ojämn, säger Fredrik Rexin.

Snart var han tillbaka hemma i Ljusdal igen. Säsongen 2008/2009 blev han LBK:s interna poängkung i allsvenskan. Då lämnade han igen denna gång för Surte under uppmärksammade former.

– Jag gjorde mest mål och mest assist i laget den säsongen. Från föreningen hörde man att det skulle bli en förändring, men den kändes avlägsen. Så därför flyttade jag igen, säger han.

Klubbytet blev början på uppgången – men senare till hans fall som bandyspelare. Under hans andra år i Göteborgsklubben gick den i konkurs mitt under brinnande säsong.

– Jag hade bytt från forward till halv, och gjorde väl kanske min bästa säsong i karriären. Vi hade ett riktigt bra lag, och mycket var elitseriemässigt trots att vi spelade i allsvenskan. Men det var även lönerna, medan vi hade 3-400 personer på våra hemmamatcher. Det höll inte.

Där och då, Fredrik Rexin fick beskedet på väg hem i bussen från en bortamatch, beskriver han det som att luften gick ur honom.

– Jag tappade sugen, energin försvann, säger han.

Det blev sedan en säsong i Frillesås och en i stockholmslaget Tellus. Knappast några säsonger som Fredrik Rexin rankar högst under sin tid som bandyspelare. I stället var det något annat som började gro hos honom: ledarskap.

– Jag började plugga ledarskap på distans mot Högskolan i Skövde. Något som sedan ledde till att jag har det jobb jag har i dag, säger Fredrik Rexin, som jobbar som personalchef för ett företag som handhåller elektriker. Förra säsongen fungerade han även som assisterande tränare i Tellus, ett lag som gjorde något av en succésäsong och slutade trea i norra allsvenskan.

Sedan några veckor tillbaka är det klart att han nu är lagets nya huvudtränare för kommande säsong. Ett uppdrag han tagit sig an utan någon större press.

– Tellus är som ett Hammarby fast utan pengar, kan man säga. Förutsättningarna är dåliga i Stockholm. Målet är att vi ska vara ett mittenlag i allsvenskan, och det här med att följa det som klubben och styrelsen sätter upp ser jag som jätteviktigt.

Fredrik Rexin har just avslutat det första året av två på Svenska Bandyförbundets ledarutbildning, som läses mot Lillsveds Folkhögskola. Bland ”klasskamraterna” hittas bland andra Bollnässpelaren Ville Aaltonen och assisterande tränare Timo Oksanen.

– Det har varit otroligt lärorikt, det är väl egentligen 60 procent ledarskap och 40 procent bandy, och det är även inslag av företagsekonomi vilket jag också är intresserad av, säger Fredrik Rexin, som tänker applicera både erfarenheter från yrkeslivet och den egna spelarkarriären i sitt ledarskap.

Det gäller att ge konstruktiv kritik; ”testa det här”. Så är det på jobbet också, jag måste ha någon form av kontinuerlig personlig kontakt med de anställda. Det är viktigt därför att det ofta är de starkaste individerna som sätter kulturen i en grupp, men det behöver inte betyda att det är bäst för gruppen. Ledarens uppgift är att säkerställa att miljön är bra och utvecklande. Vågar man ta för sig i omklädningsrummet så vågar man också göra det på plan.

Fredrik Rexin var inte den som slet hårdast, varken i den defensiva styrningen på isen eller i löparspåret. Frågan blir uppenbar: hur kommer han att behandla spelare som liknar honom själv.

– Om man tar min andra sejour i Ljusdal, när jag kom hem från Gais, då hade jag önskat att någon sagt åt mig mer. Det handlar om att ge tydliga riktlinjer, att ge spelaren något att förhålla sig till och som sedan kan utvärderas.

Ångrar du något från din egen spelarkarriär?

– Nja, men jag har väl insett nu i efterhand att den största talangen är träningsviljan.