Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny idrottshall i Hudiksvall – ska stå klar 2019

Det ska byggas en ny idrottshall i Hudiksvall och den ska stå klar under 2019. Det finns politisk samsyn kring förslaget som presenteras för föreningarna på onsdagkväll och som innebär att flera gymnastiksalar avvecklas.

– Vi är överens om att bygga en hall, men svårigheten har varit hur den ska finansieras. Vi investerar i stan och neddragningarna ska göras i stan, säger Daniel Petersson (V) som är kommunalråd med ansvar för fritidsfrågor.

Läs mer: Hallgruppen vill bygga ny idrottsfall

Den parlamentariska hallgruppen inledde sitt arbete redan under den förra mandatperioden efter att föreningar som Hudikgympan och Strands IF ställt krav på att få fler träningstider inomhus. Sedan dess har Hudikgympan valt att hyra egna lokaler i Hiabs industrilokaler.

Men behovet av träningstider för handboll och innebandy motiverar ett nybygge. Det finns alltså politisk samsyn på att bygga en ny idrottshall på runt 20 x 40 meter vilket beräknas kosta 30-40 miljoner kronor. Det avgörande är att driftskostnaderna inte ska bli högre än 3 miljoner kronor brutto.

– Det är ett konkret förslag i skarpt läge och vi är överens över blockgränserna, säger Jonas Holm (M).

Hallgruppens förslag har nu diskuterats i partierna och knäckfrågan har varit finansieringen. Ett nybygge innebär att kommunen inte längre vill betala för ett antal små gymnastiksalar.

– Vi kan tänka oss att sälja lokalen om till exempel en förening vill ta över den, eller också kan den rivas, säger Daniel Pettersson.

Läs mer: Hallgruppen i dragkamp om idrottsanläggningar "Bättre säga att vi misslyckats"

Alla gymnastiksalar går inte att avveckla eftersom de används i skolornas undervisning. Vilka som blir kvar kommer att styras av var den nya idrottshallen byggs.

– Hallgruppen tar inte ställning till var idrottshallen ska byggas. Men det ska ske i närheten av en skola och det ska vara bra busstransporter dit, säger Daniel Pettersson.

Det kan också tänkas att ett idrottshallsbygge innebär att kommunen väljer att inte förnya något hyresavtal.

Tanken är att kostnaderna för idrottshallen ska läggas in i budget för 2017 och därmed bör förslaget behandlas ganska snabbt för att antas av kommunfullmäktige i juni.

– Det ska in i budget snarast för folk tappar tilltron om vi planerar in hallen till 2020, säger Jonas Holm (M).

Läs mer: "Kommunalrådet: Bygge ger försprång för Friskis & Svettis"

Det har spekulerats i att hallgruppen skulle välja att hyra in sig i Hiablokalerna.

– Vi har bedömt att det är bättre att bygga nytt än att investera i före detta industrilokaler, säger Jonas Holm (M).

Hallgruppens målsättning är att idrottshallen ska stå klar 2019 eller tidigare.

Alternativen för nya idrottshallen

En hall på 20 x 40 meter eller 1 800 kvadratmeter. Alternativet är en hall på 23 x 43 meter och 2 200 kvadratmeter. Båda med 7 meter i takhöjd och omklädningsrum. Kostnaden för den större hallen är 40-45 miljoner kronor att bygga och ner mot 30 miljoner kronor för den mindre. Driftskostnaden beräknas till 2-3 miljoner kronor.