Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny hemtjänst kan bli dyrare

Det kan kosta 1,8 miljoner kronor extra för Ljusdals kommun om hemtjänstens kunder får tre extra timmar i månaden för servicetjänster. Den varningen ger omsorgsförvaltningen sina ansvariga politiker.

Det har tidigare framgått att det finns ett brett stöd för att införa denna valfrihet som öppnar för andra aktörer än kommunen när det gäller insatser i hemtjänsten.

Men socialchefen Marita Wikström befarar också ekonomiska konsekvenser i samband med nyordningen. Det handlar om att generellt ge personer med hemtjänst extra och valfria servicetimmar per månad.

– Det kan vara en överdriven rädsla. Men eftersom många av våra kunder har reducerad avgift eller ingen avgift alls kan serviceinsatserna komma att bli en extra utgift för kommunen som den sedan inte får någon ekonomisk täckning för, säger Marita Wikström.

Inga-Lill Fahlén, administrativ chef på omsorgsförvaltningen, har räknat ut att tre timmar per månad som hemtjänstkunderna fritt får förfoga över kan kosta kommunen cirka 1,8 miljoner kronor extra per år.