Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny friskola vid Nytorp

Det kan bli tre friskolor med naturbruksutbildning i trakten nästa år. Även Friskolan Nytorp AB får klartecken från Skolinspektionen för sitt gymnasium.

Så sent som i slutet av november avslog Skolinspektionen företagets senaste ansökan. Nya krav ställdes då på kompletteringar.

Men de senaste veckorna har skolan utformat en ansökan som fallit myndigheten i smaken.

Och nu finns alltså ett formellt ja även här

- Vi har rett ut en del som gäller relationerna till kommunens pågående verksamhet vid Nytorp. Dessutom har vi vidareutvecklat frågor kring värdegrundsarbete, bibliotek och elevinflytande, säger Erland Hedin.

Den grupp som står bakom den här friskolan är köparna av det "riktiga" Nytorp, alltså lantbruksanläggningen intill riksväg 83 i Arbrå. Till dem har också fyra ytterligare ägare anslutit sig för att driva själva utbildningen.

Målet är att få tillräckigt med sökande för att kunna starta den nya utbildningen läsåret 2013–2014.

- Sökomgången i januari ska förhoppningsvis visa att vi klarar det, säger Erland Hedin.

Men konkurrensen kan bli stenhård. Skolinspektionen har också gett tillstånd för två andra friskolor med inriktning mot naturbruk. Det handlar om Nytorps hästgymnasium vid det nuvarande ridhuset och Bergåkra gård i Simeå. Även i Bergåkra finns ett ridhus till förfogande för utbildningen.

Bakom det senare bolaget står bolaget Naturlära i Hälsingland AB, delägt av Sigrid Bergåkra och Karin Ånöstam.

Karin Ånöstam befarar dock att det inte finns underlag för alla tre.

- Alla tre friskolorna kan inte överleva – och det återstår att se vilka som startar. Men vi hoppas förstås att tillräckligt många ungdomar är intresserade, förklarade hon nyligen.