Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny framgång för unga Ingemar Hammarström – Bollnästränare hyllas: "Hundra procent hennes förtjänst"

En av Europas mest prestigefyllda hopptävlingar för unga ryttare på ponny och häst avgjordes i helgen i Wierden, Holland.

På plats fanns Ingemar Hammarström från Delsbo med Cascara, stor häst och Ocean des As, D-ponny. Ingemar, som har många meriter upp till SM-nivå i Sverige, är ett ganska nytt namn internationellt. Men efter helgens tävlingar vet konkurrenterna vem trettonåringen är.

Ingemar imponerade stort med sin fina ridning som först gav seger i 125-klassen och senare under meetinget även vinst i ponnyernas högstaklass, Grand Prix som avgjordes på 130 höjd.

När sedan en av de svenska lagponnyerna visade hälta och därmed var borta från Nationshoppningen fick Ingemar förtroendet. Ingemar, som dessutom gick ut sist i laget fick åtta fel med sig i första rundan men avslutade sedan med att rida felfritt i andra omgången och bidrog starkt till det svenska lagets fjärde plats. Och konkurrensen var hård. Så gott som alla nationer med EM i sikte fanns på plats.

I skrivande stund är Ingemar redan på väg till nästa tävling i tyska Hagen, som rankas lika högt som Wierden och som tillsammans med EM är det största en ponnyryttare kan rida.

– Vi är lite förvånade själva att det har gått så fort. Tanken var att med Ocean rida Msv B stadigt i år och nästa år större klasser. Men i och med flytten av hästarna och träning till Tyskland har det lilla sista i detaljerna kommit så fort. Vi har ett otroligt proffesionellt tyskt team bakom oss och det krävs också för att kunna prestera på den här nivån, säger mamma Anna Hammarström.

Det måste väl luta åt ponny EM redan i år?

– Det avgör den svenska lagledaren Thomas Fasteus. Men visst har Ingemar visat upp sig på bästa sätt. Han har så otroligt jämna rundor på hög nivå. Lägg till stor rutin från laghoppningar i Sverige och därmed vana att leverera även under press. Men en plats på EM är ändå stort, större blir det inte. Och vi har som sagt inte räknat med att nå dit redan i år.

Ingemar tävlar precis som sina äldre syskon Klara och Selma även stor häst och rider redan stadigt 130 i internationella Childrensklasser. Förmodligen platsar han i ett EM även för Childrensryttare.

Systern Klara tävlade i Oplaagbeek i Belgien samma helg och hade som bästa resultat en seger i 120 klass på en ny häst. Samtidigt är hennes bästa häst på väg tillbaka efter en kortare konvalescens. Nästa tävling för Klara blir Liege, också i Belgien och där ansluter även Selma som hittills främst satsat på fälttävlan.

Betyder detta att Selma byter gren till hoppning?

– Äh, man kan väl kanske inte säga om en sextonåring att hon "lämnar" fälttävlan. Eventuellt rider hon ett EM till. Men just nu ska hon hänga på i hoppteamet.

Har ni valt någon tränare åt teamet i Skåne dit ni flyttar inom kort?

– Nej vi kommer att ha hästarna uppstallade i Tyskland och flyga över för att träna och tävla. Det tar bara en timme och vi kan inte hitta ett bättre system. Jag vill dock poängtera att vi aldrig varit där vi är idag om det inte varit för Gabi Young-Shing som stått bakom oss under tiden i Delsbo. Det är hundra procent hennes förtjänst att teamet i Tyskland har något att jobba vidare med.