Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny fotoutställning om Albert Vikstens liv: "Vi samlar kunskapen inför nya generationer"

Solen skiner med varma strålar över det vackra torpet vid Ängrasjön en junikväll då Albert Viksten Sällskapet samlas för att planera sommarens aktiviteter. Bland annat ska det firas 50-årsjubuleum för kojbyn vid Lassekrog. Nytt för i år är även en fotoutställning i ett av uthusen – "Albert med egna ord".

Det är lätt att förstå varför Färilaförfattaren Albert Viksten förälskade sig i gården Ängratörn för omkring 80 år sedan. Från det röda torpet syns en sagolik utsikt över Ängrasjön.

På andra sidan huset skiner solen genom en trolsk skog med höga träd.

Torpet kom i Alberts ägo 1939 då han fyllde 50 år. En lång rad författarvänner, artister och många andra hjälpte till med inköpet.

Författaren dog 1969 och Albert Viksten Sällskapet, som bildades 1981, förvaltar hans arv bland annat genom att ge ut årsskrifter och ordna olika arrangemang.

I början av juni samlades flera av guiderna och styrelsen i Albert Viksten Sällskapet på Ängratörn för att planera sommaren.

Under Färilaveckan brukar sällskapet bjuda in till Paradisafton på Ängratörn. I år kommer även skogsarbetarbyn vid Lassekrog att uppmärksammas. Den byggdes för 50 år sedan till minne av den svenska skogsarbetaren på initiativ av Albert Viksten.

Hela juli kommer det att finnas guider på plats som kan berätta om Albert Viksten för besökare. Nytt för i år är att ett urval av fotografier från Alberts liv finns att beskåda på en utställning i ett av uthusen.

– Vi vet att med tiden så kommer intresset och kunskapen om Albert att försvinna. Det är bra om vi gör det här, så det blir lätt att hålla vid liv. Det känns som att vi samlar kunskapen inför nya generationer, säger Gertrud Berglund, ordförande i Albert Viksten Sällskapet.

Hon märker att många, både yngre och äldre, är intresserade av författarens liv.

– Varför vi vill upprätthålla kunskapen om honom och föra hans arv vidare är för att han var så skicklig, speciellt med naturskildringar. Han var väldigt produktiv. Den mest lästa och kanske den bästa är "Eld och bröd". Boken "Mitt paradis", som beskriver det här stället, är också väldigt läsvärd.

Albert Viksten var även miljökämpe och politiskt intresserad, skrev bland annat om hur vattnet förgiftades av industrin i boken "Tankar vid en dödsdömd sjö".

– Det var stordrift i skogen i Norrland och man byggde kraftverk i forsarna. Han var tidigt ute med ett varnande finger. Han var en föreläsare och fortbildare som åkte runt i Sverige, säger Gertrud Berglund.

Lennart Thunvall är vice ordförande i Albert Viksten Sällskapet och berättar att Ängratörn efter Albert Vikstens död 1969 donerades till Färila kommun, vilken sedermera införlivades med Ljusdals kommun.

– Så det är en donationsfond med politiskt valda representanter som sköter det, och vi nördar som tycker det är viktigt, säger han med ett leende.

Lennart är en tydlig beundrare av den bortgångne författaren.

– Han är ju skogens och skogsarbetarens skildrare, och jag är ju uppväxt i en skogsarbetarby i Ramsjö. Han beskriver det på ett fantastiskt sätt, och även hans naturskildringar.

Längs stigen mot en udde bortanför torpet finns en minnessten med texten "Här vilar en gudfruktig hedning".

– Han trodde att naturen var besjälad, men fick ganska tidigt ur statskyrkan. Panteist kallas det, säger Per-Arne Jonsson, också medlem i sällskapet.