Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny fiskeplan på gång

Arbetet med den kommunala fiskeplanen går nu in i sitt slutskede. Under hösten kommer de sista inventeringarna av vattendrag, med undantag för Ljusnans huvudfåra, att genomföras.

Peter Hallgren har anlitats som konsult av kommunen för att inventera vattendrag inom Ljusnans avrinningsområden i Ljusdals kommun. Drygt 100 vattendrag, vilka berör omkring 200 sjöar, har han hittills inventerat.

Inventeringen sker inte enbart i fiskevårdande syfte. Minst lika viktigt är att bedöma vattendragen utifrån uppsatta miljömål och vattendirektiv.

Peter Hallgren kan redan nu konstatera att vattenkvalitén i de inventerade vattendragen är relativt god. Det finns fortfarande ett fåtal sjöar som visar tecken på övergödning och vissa vattendrag ligger inom områden som omfattas av kommunens tidigare kalkningsplaner, vilka föranletts av försurningar.

– Men det är inga stora problem, säger Peter Hallgren.

Parallellt med inventeringen har man också arbetat med återställning av vissa vattendrag. Det har skett i bland annat Enån på ett avsnitt från Enåbron ned till Ljusnan samt i Tevansjöån.

– I Tevansjöån har vi sett goda resultat efter återställningen, säger Peter Hallgren.

Vid provfiske i ån före återställningen fångades 17 öringar: Efter återställningen blev fångsten 95.

En del vattendrag restaurerades på 90-talet. De tankar och idéer man hade då har senare visat sig ge ett mindre lyckat resultat.

– Då inriktade man sig mycket på den vuxna fisken. Nu försöker vi skapa så goda förutsättningar som möjligt för uppväxande fisk i vattendragen, säger Peter Hallgren.

Det tänket har också visat sig ge goda resultat i de redan nämnda vattendragen samt i Sorgån och Leån.

Inventeringarna ska vara slutförda under hösten. Ljusnans huvudfåra har undantagits från inventeringar i det här skedet.

När inventeringarna är gjorda återstår ett omfattande skrivarbete innan ett förslag kan bli färdigt att läggas fram för kommunpolitikerna.

– Jag vågar inte ge något exakt datum för när förslaget kan vara klart, men någon gång under 2015 blir det, säger Peter Hallgren.

Fisket tillmäts allt större betydelse för att utveckla besöksnäringen i kommunen. En färsk rapport från Sportfiskarnas riskorganisation visar också att intresset för sportfiske har ökat markant under senare år, inte minst bland unga. På sociala medier sprids fiskefilmer, vilket har fått fler unga att börja fiska. Den unga generationen sportfiskare väntas föra med sig en mer miljövänlig inställning till fiske.