Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny epok på Nytorp

För första gången sedan 2011 har nya elever börjat sin gymnasieutbildning på Nytorp i Arbrå. Samtidigt som Bollnäs kommun nu avvecklar skolan i kommunal regi, har tre nya friskolor flyttat in i olika delar av skolfastigheten.

Nytorp i Arbrå har en lång historia som lantbruksskola – under senare år som naturbruksgymnasium i kommunens regi. Men antalet elever minskade och 2011 beslutade kommunfullmäktige i Bollnäs att skolan skulle läggas ner och det mesta av fastigheten säljas.

Antagningen av nya elever stoppades för ett år sedan, i samband med att de nya fastighetsägarna hade tagit över. Och i dag hyr kommunen tillbaka skollokaler – för att de 20 elever som nu har börjat sitt sista läsår ska få fullfölja sin utbildning.

Det har varit många turer kring Nytorps framtid de senaste åren – och det har funnits planer från flera håll på att starta friskola där. Att det skulle bli tre olika (se faktaruta), blev klart först i början av juli i år – en dryg månad före skolstarten i förra veckan – när Skolinspektionen gav grönt ljus för alla tre i sin etableringskontroll.

En av de tre friskolorna – Hälsinglands naturbruksgymnasium – har sin bas på Bergåkra gård, en dryg mil norr om Nytorp. Däremot har teorilektionerna förlagts till Nytorp och där serveras också skolmaten av ett cateringföretag.

I klassrummen får skolorna inte samarbeta och blanda sina elever. Däremot är det inget som hindrar att en lärare delar sin tid mellan skolorna. Det kommunala naturbruksgymnasiets rektor Pär Höglund har till exempel fått minskad arbetstid där, samtidigt som han också arbetar deltid för Friskolan Nytorp.

Läraren Ylva Vramming undervisar i kärnämnen på två av friskolorna. Och Anders Schön, som har varit lärare på Nytorp sedan 1999, delar nu sin tid mellan det kommunala naturbruksgymnasiet och Friskolan Nytorp, där han också är delägare.

- Det känns som en fördel att få insikt i båda skolorna – och det är roligt att det kommer nytt folk hit till Nytorp, säger han.

I nästa vecka blir det också en gemensam dag alla elever vid alla tre friskolorna, utanför skoltid. Då ska de leka och tävla tillsammans, för att lära känna varandra bättre.