Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny dialog i Svågadalen

Bensinpump, internetuppkoppling och Folkets hus är aktuella ämnen i Svågadalen.

Frågorna har stått i fokus vid de två dialogkvällar som har anordnats i bygden. I går kväll samlades många ortsbor till diskussion i Björsarv, där även Svågadalsnämndens ledamöter närvarade.

Folkets hus i Ängebo är högaktuellt, och frågeställningen har under en tid gällt det framtida ägandet och den framtida driftsformen. Stefan Bäckström (C) var tillrest i går kväll, och hade viss information att komma med.

– Att kommunen skulle köpa in sig på huset är inte aktuellt längre. Förhandlingar pågår, och är väl inne i ett avgörande skede. Jag tror att vi ska hitta en bra lösning: att Folkets hus-föreningen lever vidare och äger halva huset, och halva ägs av Hudiksvallsbostäder AB, sade Stefan Bäckström.

Frågor om fungerande mobiltrafik, om tillgång till snabb och pålitlig internetuppkoppling diskuterades under kvällen. Och den i högsta grad dagliga kommunikationen med bil togs upp av Gun Jonsson:

– Hur går det med tappställe för bränsle? När får vi det, undrade hon.

Tidigare fannns bensinstationer i Ängebo och Brännås, men nu får Svågadalsborna köra till Västansjö för att tanka, och fylla dunkar för förbrukning till snöskoter, gräsklippare, snöslungor och så vidare.

– Så länge markägarna inte ställer upp, så blir det inget. Tappstationen borde ligga i närheten av affären, om vi ska kunna få bidag för halva kostnaden, sade Kenneth Kalén.

Under diskussionen som följde yppades möjligheten till ett nytt och oprövat markalternativ, som väckte hopp.

– Och nu måste vi ställa upp och hjälpa till, alla vi som bor i Svågadalen. Allt gammalt groll måste grävas ned, sade Gun Jonsson.