Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: Växande judehatet gör dom till soldater

Antisemitismen i Malmö och på andra orter i södra Sverige har gjort att flera svenskar som en motreaktion valt bli frivilliga i den israeliska armén. Det framkommer i en ny bok som hade release i veckan.

Svenskarna i Israel tilldelas ett eget kapitel i boken "Svenskar i Krig 1945-2015" (Historiska Media). Boken är skriven av Lars Gyllenhaal, som specialiserat sig på militärhistoria, och kriminalpolisen Lennart Westberg och är en uppföljare på duons bok med samma namn om perioden 1914-1945.

Boken handlar om svenskar i utländsk krigstjänst, deras personliga öden och de konflikter de deltagit i. Motiven är allt från lycksökare till ideologiskt övertygade.

Det som är anmärkningsvärt med kapitlet "I israelisk tjänst 1997-2015" är den starka kopplingen till svenska förhållanden. De som intervjuats för boken uppger att motivet är "ökande antisemitiska stämningar som de upplevt från invandrade muslimska kretsar i framför allt södra Sverige."

Mycket har skrivits om antisemitismen i Malmö, men här blir kopplingen till Mellanöstern dubbelverkande med reaktionen att framför allt yngre män från judisk familjebakgrund väljer Israel och tjänstgöring.

I boken berättar Joel Lagerlöv om uppväxten i Malmö: "Ju äldre man blev, desto vanligare blev det med antisemitiska påhopp i skolan. Värre blev det när man började studera med elever från Mellanöstern och de fick reda på att man är jude. Med hjälp av mina föräldrar fattade jag det relativt enkla beslutet att lämna Malmö efter studenten."

Lagerlöv tjänstgjorde i ett förband där det fanns totalt sex svenskar och han är än idag, tretton år efter inryckningen, aktiv i den israeliska reserven.

Konflikterna i Mellanöstern har flyttat in i svenskt samhällsliv och politik och får alltså konsekvensen att svenskar reser till konfliktområdena för att delta på olika sidor. Boken tar också upp exempel på de som slåss för kurderna liksom svenska jihadister. Där förövrigt den första svenska jihadist som stupade kom från Östermalm och dog i Bosnien redan 1993.

Svenskar i Krig ger ett viktigt faktaunderlag för debatten kring svenska frivilliga i utländsk krigstjänst och innehåller även ett kapitel om lagstiftningsdebatten. Här konstaterar författarna att stoppa idéer med lagar är omöjligt, men som signalvärde kan en lag att kriminalisera resor för att ansluta sig till mördarsekten IS tjäna ett syfte.

Här har FN:s säkerhetsråd antagit en resolution 2014 om att "alla medlemsländer ska kriminalisera resande och försök att utföra, planera, förbereda eller delta i terroristhandlingar" som Sverige väntas genomföra.

En sådan lagstiftning gör också tydlig åtskillnad mellan att tjänstgöra i en laglig armé och att ansluta sig till IS-sekten.

Men berättelserna i boken om varför unga svenskar söker sig till Israel är något att ta på allvar. Oavsett om man är kommunalråd i Malmö, sitter i regeringen eller är publicist.

För som Gyllenhaal och Westberg skriver i boken: "…från 1990-talet har (de frivilliga i Israels tjänst – min anm) upplevt en ökad antisemitism respektive antiisraelisk opinion i Sverige, vilket tillsammans påverkat deras ställningstagande för Israel."

De komplicerade, låsta och oförsonliga konflikterna i Mellanöstern ställer stora krav på vårt öppna samhälle att hantera, men också på journalistiken att fördjupa och förklara skeenden som påverkar oss. Det är en utmaning vi inte får svika.

Läs mer:

Naomi Abramowicz - Ställ inte antisemitismen mot islamofobin

Lilian Sjölund - Vem berättar när ingen längre minns

Kajsa Dovstad - Antirasisterna sviker judarna