Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok om kiosker, okända kvinnoöden och en skjutjärnsreporter

Vad har Volgas kiosk i Hudiksvall, en tidig skjutjärnsreporter och en okänd kvinna från Narva född 1697 gemensamt? Jo alla finns de i den nya utgåvan av Hälsingerunor. I helgen släpptes boken.

På ett bord inne på Edsbyns museum ligger en stor trave identiska böcker. De har ljusblå pärm och på framsidan finns en bild av altartavlan i Hassela kyrka.

Det är lördag och boksläpp för årets Hälsingerunor och många av skribenterna är på plats på museet för kort berätta om det kapitel som de själva skrivit.

Läs också: Om gamla tider i Hälsingland

En av dem är Eva Edström från Lindefallet som medverkat i Hälsingerunor tidigare. Den här gången har hon skrivit om journalisten Herbert Söderström som växte upp i Bäckmora, Hudiksvalls kommun. Han blev en pionjär i den svenska medievärlden på 1960-talet genom en tuffare och mer ifrågasättande journalistik och jobbade framför allt inom public service.

– Jag skriver om intressanta människor som är speciell på något sätt och som varit med om något. Herbert träffade jag sent i livet, men han var lika driven då som när han som elvaåring i Bäckmora bestämde sig för att bli reporter på Dagens eko, berättar hon.

Ända sedan år 1921 har hembygdsboken Hälsingerunor kommit ut.

Läs mer: 90 år med Hälsingerunor

De första åren var det i form av ett tunnare häfte, men med tiden har boken blivit mer omfattande och är sedan länge inbunden. Innehållet har stor spännvidd både när det gäller tid och ämnesval. Och det är inte svårt att hitta material.

– Det är jättelätt, redan nu har vi material till en hel bok liggande. Det är artiklar som får vänta ett tag innan de kommer in för vi kan ju inte göra hur tjocka böcker som helst, berättar Jan-Eric Berger som är en av bokens redaktörer.

I årets upplaga går det bland annat att läsa om kiosker i Hudiksvall under 1950 till 1970, om begravningskulturer förr och ett minneskapitel över den relativt nyligen avlidne journalisten och historikern Olle Häger.

Läs också: Hälsingerunor går i gamla spår

Här finns också mer okända levnadsöden, så som Eleonora Ogilwie som föddes i Narva sent 1600-tal och dog i Bollnäs 100 år senare.

Det är Hälsinglands hembygdskrets som ger ut Hälsingerunor.

Läs mer: Extra läsning: Krönikor av Olle Häger