Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ägare till Ica i Vallsta

(Uppdaterad klockan 18.44) Nytt liv väcks i före detta ICA i Vallsta. Fastigheten är såld och en handlare planerar att öppna dörrarna till en nyrenoverad affär före midsommar.

Det är bolaget Vallsta macken AB som köpt fastigheten vid riksväg 83, i vilken en ICA-affär tidigare drevs. Affären gick i konkurs och stängde i mitten av augusti förra året och sedan dess har butiksdelen stått tom. I mitten av december utannonserades fastigheten.

– Köpet skedde väldigt nyligt, vi fick tillträde den 3 januari, säger Markus Mörk, en av delägarna i Vallsta macken AB, ett dotterbolag i familjeföretaget Vallsta skogsmaskiner AB, som äger den intilliggande mackfastigheten.

Mackens butik drivs av ägarna till Vilan i Orbaden AB; Robert och Jessica Wennerholm. När paret hörde av sig om att de var intresserade av att också driva en affärsrörelse i den före detta ICA-fastigheten, nappade bröderna i familjeföretaget och samarbetet utökades.

– Butiken har för stor betydelse för bygden för att vi skulle släppa det. Vi tycker att samarbetet med macken har fungerat bra och utifrån den tidigare affärsverksamheten kände vi att det här är ett bra upplägg, säger Markus Mörk.

– Vi tror att man kan driva mataffären med vinst och vi tror på Robban. Vi ser väldigt långsiktigt på det här samarbetet, säger Daniel Eriksson, också delägare i familjeföretaget kring Vallsta macken AB.

Den nya handlaren är än så länge förtegen om vad det kommer att stå på skylten till den nya affären.

– Vi kommer att öppna livsmedelsbutik och vi har några tänkbara kedjor som är intresserade. Men jag kommenterar ingenting kring vilka, det är för tidigt ännu, säger Robert Wennerholm

Att Vallsta stått utan mataffär en tid – och även utan postservice – har påverkat de boende som funderat på om det skulle komma att bli någon lösning.

– Sedan dess har det varit ett vakuum. Vi har varit väldigt oroliga för hur det skulle bli, säger Pär Eklund som är ordförande i Bygderådet.

När köpet nu tillkännages beskriver Markus Mörk och Daniel Eriksson handlingen inte enbart som en affärsuppgörelse, utan även som en investering för bygden.

– Det är en viktig bit i bygdepusslet där det ena är avhängigt av det andra. Vi ville sätta ner foten ordentligt, säger Markus Mörk.

– Vi jobbar med ett stort intresse för bygden. Finns det en matvarubutik här är det också en fördel för våra andra verksamheter, säger Daniel Eriksson.

Tack vare att 83:an passerar rakt igenom finns det bra förutsättningar för Vallsta, tror Pär Eklund.

– Historiskt sett har företagare ställt upp för att skapa en bra miljö att bo och verka i. Det här tycker vi är en kanonlösning och vi känner oss bekväma i situationen. Det är väldigt viktigt att det finns skola, mack och butik, säger han.

För att ge invånarna möjlighet att lämna önskemål om vad de vill ha ut av den nya butiken bjuder Bygderådet in till ett informationsmöte på Hofvet på torsdag kväll.

Hyresgästerna i lägenheterna på ovanvåningen i fastigheten berörs inte av ägarbytet.