Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ägare kan rädda fabrik

En vecka före hotande konkurs finns det chans till ny ägare och viktiga pengar.

Annons

Hudiksvalls tingsrätt har satt 9 maj som slutdatum för företagsrekonstruktionen för Bergmans Pepparkakor i Måga, Ljusdal.

– Känslan just nu är att vi klarar det här, säger företagets vd Torbjörn Jonsson.

Enligt vad tidningen erfar är Switsbake Int AB i Malmköping ett bolag som kan tänka sig att köpa in sig i Bergmans Pepparkakor genom en nyemission av aktier om rekonstruktionen slutar med ackord med fordringsägarna.

Blir det verklighet får Ljusdalsföretaget tillgång till friska pengar som så väl behövs.

– Vi vill av förståeliga skäl inte prata så mycket om detaljer innan det är klart med en lösning. Så jag vill varken bekräfta eller dementera dessa uppgifter. Men det känns, som jag sa, att vi kan klara det här, säger Torbjörn Jonsson.

Switsbake Int AB byter i dagarna vd. Så avgående Bo Carlsson hänvisar till tillträdande direktören Jonas Åberg när det gäller eventuellt aktieköp i Ljusdal.

– Jag börjar formellt på måndag så jag vill inte säga något, säger Jonas Åberg som dock heller inte dementerar intresset för Bergmans Pepparkakor.

– Ring om två veckor, tillägger Åberg.

Switsbake Int AB omsatte 2012 194,9 miljoner kronor och hade då ett resultat efter finansnetto på 2,3 miljoner kronor. Bolaget, med produktion i både Malmköping och Mantorp, är helt ägt från Danmark och har förutom den egna produktionen Hägges Finbageri, dotterbolaget med bageri i Själevad söder om Örnsköldsvik.

Nyåkers Pepparkakor i Västerbotten har fortfarande också visst intresse för anläggningen i Måga, Ljusdal.

– Men som jag sagt tidigare måste nuvarande ledning bort i sådana fall, säger Christoffer Öberg, delägare och vd för Nyåkers Pepparkakor.

Delibake i Kumla har också funnits med i bilden, bekräftar företagets ägare och vd Mikael Sundin.

– Vi är dock inte intresserade i nuläget, säger Mikael Sundin.

Trots att Bergmans Pepparkakors framtid hänger på en till synes skör tråd pågår produktionen för fullt.

– När vi i början av året hade låg produktion var vi sammanlagt sju som jobbade. Nu rullar det på bättre och vi har infört tvåskift vilket gör att vi är runt 15 personer med timanställda inräknade, säger Torbjörn Jonsson.

– Så vi har ett upplägg som vi tror på om det går att få till ackord så att fordringsägarna är beredda att skriva av mycket av de skulder som vi har.