Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vågar Miss Li ta ton

Hennes nya skiva är full av ilskna låttexter. Bilden av Miss Li som en sprudlande popprinsessa stämmer bara delvis.
- Jag kan vara ganska arg och ledsen, berättar hon.

Annons

Hennes nya skiva är full av ilskna låttexter. Bilden av Miss Li som en sprudlande popprinsessa stämmer bara delvis.
- Jag kan vara ganska arg och ledsen, berättar hon.
Vi möts i en källardunkel replokal där Linda "Miss Li" Carlsson och hennes bandkamrater finputsar på purfärska "Dirty old man", en småtragisk låt om medelålders män som trots att de är lyckligt gifta inte kan hålla tassarna borta från andra, betydligt yngre, damer.
- Jag kommer ihåg när jag var 17 och gick på krogen första gången. En gubbe som jag visste hade fru kom fram och började bjuda på drinkar och stöta på mig, suckar Linda Carlsson när vi lite senare sitter och pratar på ett fik i närheten.
- Alltså, jag har absolut inget emot åldersskillnader i förhållanden. Men sånt där, kom igen, tillägger hon på sitt markanta dalmål.

"Dirty old man" är bara en av flera samhällskritiska låtar på hennes nysläppta album "Dancing the whole way home". Även bratkulturen får sig en känga, i "The boy in the fancy suit" sjunger Miss Li om hur hon medvetet förleder en snorkig beundrare.
Sedan Linda Carlsson släppte sin förra skiva har hon tillsammans med sin äkta hälft skaffat en extralägenhet i centrala Stockholm, vilket medfört att hon ibland varit tvungen att sätta sin fot på Stureplan. Och det är inte en plats där hon trivs.
- Jag har känt mig som ett ufo, alla glor. Folk står och fnittrar bakom ryggen för att man har på sig en bohemisk klänning eller inte har fixat frillan på rätt sätt.
Den vintageklädda 26-åringen är inte mycket för flärd, så att hon skulle skära ner på lantlivet till förmån för innerstans bekvämligheter var inte självklart. Hennes granne på Färingsö, vänsterrockaren Stefan Sundström, var inte sen med att retas.
- Han sa direkt: "jaså, du har blivit en av de där nu". Men så är det inte riktigt, skrattar hon.

Istället har hon använt iakttagelserna till sin karakteristiska pianopop. I "Bourgeois Shangri-La" sjunger hon duett med förra "Idol"-tvåan Amanda Jenssen.
- Amanda känner precis som jag att hon inte är en i mängden, utan väldigt speciell, säger Linda Carlsson och fortsätter:
- Den texten är ganska kritisk mot det typiska svennelivet, hur man försöker passa in i villaområdet med den rätta bilen och de rätta acessoarerna. Så fort jag är hemma hos mamma och pappa i Borlänge påminns jag om hur alla hus ser likadana ut och att allt ska vara på samma sätt. Jag får panik.

Ilskan är relativt ny för Miss Li. På hennes tidigare skivor är texterna snällare.
- Jag var lite rädd förut. Jag ville inte klampa någon på tårna, utan skrev mer om mina egna problem och demoner. Nu kände jag att jag vågade ta klivet.
- Alla tror att jag är den där hyperglada tjejen som alltid skrattar och ler, för det är vad som syns på scenen. Men jag är ganska arg och ledsen om vartannat.
Efter de hektiska åren i samband med genombrottet gick Linda Carlsson mer eller mindre in i väggen. Hon kände sig nere och blev folkskygg.
Nu har hon blivit bättre på att lyssna på sig själv.
- Det är lätt att bara köra på, men jag behöver inte göra allt. Jag har börjat säga ifrån, konstaterar hon stolt. 

Ninna Prage/TT Spektra