Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu trivs huvudlusen

Nu är det lustider. Förskoleavdelningar i Hudiksvalls kommun förbereder sig på den blodsugande parasitens ankomst.

Som ett brev på posten, kommer lössen i vart och varannats barns huvud i skolstartstider. De dras till värmen och fuktigheten i hårbottnen och sprider sig snabbt genom direktkontakt eller genom mössor, kammar och borstar.

Det tycks, efter en rundringning till flera av kommunens förskolor, som om utbrottet ännu inte har kommit hit. På flera håll förbereder sig personalen på parasiternas ankomst. På enstaka förskoleavdelningar är lössen redan nu ett faktum.

På Högliden förskola Klippan har två fall av huvudlöss upptäckts. Personalen har informerat och delat ut foldrar till föräldrarna, med tips om hur lössen bäst bekämpas.

- Det är jätteviktigt att man går igenom håret varje dag under minst en tvåveckorsperiod, det räcker inte att titta då och då om man vet att det förekommer löss på en avdelning, säger pedagogen Marine Fredman.

Kammen är det viktigaste redskapet för den som ska bekämpa lössen. Mellan och efter behandlingar med lusmedel bör håret finkammas och benas igenom för att få bukt på både löss och ägg (gnetter). Lössen är grågula, bruna eller svarta; äggen är gulvita och sitter fastklibbade i hårbotten tills dess att de kammats bort.