Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tar Nicklas översom lanthandlare

Nicklas Fredriksson kom och Elsa Linck gick. Halva Rengsjö var på benen och sken ikapp med lunchsolen då den fortsatta driften för Lötens handel säkrades. För åtta år sedan var lanthandeln stängd i tre veckor innan Elsa tog över.

Annons

Den här (tors)dagen var det snabbare ryck. Så sent som på onsdagen jobbade Nicklas i Expertbutiken i Söderhamn och Elsa i lanthandeln. Då affären öppnade klockan tio i går var det Nicklas som låste upp. Elsa? Hon låg hemma och sov.

Elsa tillät sig till och med att komma några minuter sent till den ceremoni som Göran Bernstål och Rengsjö framtid ställt till med. För Elsa skulle ju tackas för allt sitt viktiga slit och Nicklas välkomnas till sitt... ja, slit.

En av firarna fick till det rätt bra då han gick fram och skulle tacka:

"Ha det så skönt, Elsa. Och du Nicklas, du ska ha det så jobbigt".

För om Nicklas och de tre anställda han tar över har det jobbigt betyder det att lanthandeln i alla fall går runt. Omsättningen de senaste åren har varit vikande. Nicklas ska försöka bryta den utvecklingen. Hur vet han inte riktigt - än.

- Alltså, jag börjar jobba i dag. Nu behöver jag lite tid för att sätta mig in i allt. Sedan får jag försöka bli lite konstruktiv.

I dag har lanthandeln varken Svenska spel eller AB Trav och galopp. Nicklas ska undersöka om han har någon chans eller om han har för svag omsättning för att komma ifråga. Andra viktiga komponenter är förstås priserna och öppettiderna. Och så vill han ha post i butik.

- Jag kan alltid hoppas men vågar inte räkna med att folk ska veckohandla hos mig. Jag klarar inte att hålla samma priser som kedjorna i Bollnäs, så är det bara. Min stora konkurrensfördel är närheten. Bor du i eller runt Rengsjö går det snabbt att ta sig till min affär.

Elsa har bearbetat Nicklas, Glösbograbben, länge. Ju tröttare hon varit desto oftare har hon frågat Nicklas om det "ändå inte är dags nu"?

Torsdagen var en rätt speciell dag för familjen Fredriksson. Nicklas tog över lanthandeln och sambon Åsa började som förskollärare i Kilafors.

Så kommer det ett gäng skolbarn.

"Jag går in och hämtar glass till ungarna, Nicklas. Du får pengarna sen, okej"?

- Visst, säger Nicklas.

- En stor och viktig dag för Rengsjös framtid. Vi har haft Elsa som tror på bygden. Nu får vi Nicklas som också tror på den här bygden, sa Göran Bernstål i Rengsjö framtid.

Nu ska Nicklas ge järnet och Elsa ta det lugnt.

- Jag har sju barnbarn och ett åttonde på väg. Jag blir inte utan göra.

Och så har Elsa lovat att hoppa in och jobba i lanthandeln om det behövs.

Resten är upp till Rengsjöborna.