Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu spelas det speedball i Tallåsen

Speedballbanan i Tallåsen är nu invigd.

Under helgen kom spelare från hela Norrland till Mittens Arena för att träna.

– Den enda banan i hela Gävleborg, säger Mattias Hedin, som spelar för Tallåsenlaget X-Nordic.

För ett par veckor sedan anlände de nya värnen till Strömsborg i Tallåsen.

– Vi satte upp banan förra helgen, berättar Pelle Pergel, som är en av spelarna i Tallåsens speedball-lag X-Nordic.

Med hjälp av Tallåsens IF har speedballspelarna fått en yta på Strömsborgs idrottsplats att spela på. Bandesignen är hämtad från ett event i Tyskland, och går att beskriva som ett slags standard för hur det kan se ut när man sätter upp en bana. De uppblåsbara värnen är begagnade och inköpta för 30 000 kronor. Alla medel har man fått från lokala sponsorer.

– Vi har fått stor hjälp av Tallåsens IF och är tacksamma att vi får vara här, säger Pelle Pergels lagkamrat Mattias Hedin, som är en av initiativtagarna till att den här sporten existerar lokalt.

Med stolthet kan han konstatera:

– Det här är den enda banan från Uppsala i söder till Östersund i norr.

Under helgen var det så dags för invigning av den nya banan. X-Nordic tog då tillfället i akt att bjuda in andra speedballspelare från så gott som hela Norrland; Umeå, Örnsköldsvik, Piteå och Åsele. Hela eller delar av lagen dök upp och träningsspelade under lördagen och söndagen.

Och även de andra lokala lagen, PSL från Järvsö samt det nystartade Ljusdalslaget Mini Machines, kom till Mittens Arena för denna träningshelg. Klimatet i sporten är hårt, då det ju handlar om att skjuta på varandra med färgbollar. Men samtidigt varmt och hjärtligt.

– En sport med bra sammanhållning, vi är som en stor familj, säger Mattias Hedin.

Förra säsongen debuterade hans lag X-Nordic i Norrlandsserien. En säsong som slutade med att Tallåsenlaget kom näst sist.

– Men vi var ju helt nya då, förklarar Pelle Pergel.

24 maj i Östersund spelas säsongspremiären i Norrlandsserien. Mattias Hedin tror att det kan gå lite bättre nu, när laget har en egen bana att träna på.

– I mitten ska vi nog kunna hålla oss i alla fall, säger han.

Järvsölaget PSL spelade inte i Norrlandsserien förra säsongen, utan var bara med på några utvalda deltävlingar. Men nu gör man X-Nordic sällskap i serien.

Innan banan i Tallåsen, där PSL nu är välkomna att träna, blev klar har Tony Landström och hans lag tränat i Uppsala och Stockholm.

– Vi har utvecklats enormt sedan förra säsongen, säger Tony Landström, och fortsätter:

– Vi (PSL) kanske inte vinner serien, men vi kommer att hamna bra till, det tror jag.

Men att träffas så här en helg och träna mot de ni senare ska möta i serien, finns det inte en risk att man avslöjar för mycket då?

– Nej, vi har en pärm med flera olika taktiker att ta fram när det blir riktiga matcher. Så det är ingen fara.

Men en generell taktisk hållning kan man vänta sig av Tony Landström och hans PSL. Den gör han knappast någon hemlighet av.

– Vi använder mycket boll och spelar aggressivt. Vi ska gå fram som en pansarvagn, säger han och skrattar.