Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu slipper de ohyran

Familjen Alkamel bodde med vägglöss och kackerlackor i en anvisad lägenhet i Ljusne. När klagomålen inte hjälpte tog pappa Yousef saken i egna händer och ordnade en ny bostad via Faxeholmen.

För en månad sedan hälsade Kuriren på fyrabarnsfamiljen Alkamel på Bruksgatan i Ljusne. I sin trånga och slitna lägenhet förde familjen en Barnen kunde inte sova och hade stora, kliande utslag på kroppen. Familjen, som nyligen har fått asyl i Sverige, hade framfört sina problem till både Migrationsverket och socialtjänsten och blivit lovade ett nytt boende. Någon vecka efter att artikeln gått i tryck tröt tålamodet för familjen.

– På natten hittade jag en riktigt stor kackerlacka. Jag skrek rakt ut, Yousef vaknade och sa "i morgon ska jag gå till Faxeholmen och fixa det här", säger mamma Raghd.

Och det gjorde Yousef. Två veckor senare fick familjen ett erbjudande om en ny lägenhet i Norrmyran i Söderhamn.

– Jag hade tur som hittade lägenheten. Personalen på Faxeholmen förstod hur vi hade det och försökte så gott de kunde, säger Yousef.

Den nya lägenheten är på 104 kvadratmeter och har fyra rum. Samt en inglasad balkong. Däremot finns det inga vägglöss eller kackerlackor.

Familjens glädje går nästan att ta på. När vi senast träffades var bilden en helt annan. Särskilt mamma Raghd var märkbart trött och medtagen. Nu verkar hon lyckligast av alla.

– Jag är så glad över flytten. Vi håller på att börja vårt nya liv. Vi förväntar oss inte att bo i det finaste området. Vi vill bara ha ett liv, säger hon.

Än så länge har familjen inte flyttat in i den nya lägenheten. Där finns några enstaka möbler, madrasser och husgeråd, men Raghd skulle gärna flytta in med en gång.

– Jag vill inte ens åka tillbaka till Bruksgatan för att hämta sakerna. Jag vill inte se den där lägenheten igen, säger hon.

Familjens vän Dost Alali är också på plats och möjliggör intervjun genom att tolka. Han bor kvar på Bruksgatan, och berättar att Migrationsverket bytt ut alla sängar i huset.

– Men jag sover fortfarande hos mina vänner i en annan byggnad. Jag vågar inte sova i min säng, för att jag är rädd att få löss igen, säger Dost Alali.

En annan sak som förändrats till det bättre sedan vi träffades senast är att de äldsta barnen Marya och Jawad, åtta och sex år gamla har börjat skolan i Ljusne. Efter påsklovet ska de byta till Nortullskolan. Yousef läser svenska för invandrare, och Raghd är än så länge hemma med de yngsta döttrarna Asia och Samia, i väntan på dagisplats.

När Marya pratar om skolan uttrycker hon sig formellt och förståndigt.

– Skolan är grunden för hela livet. Om jag inte går i skolan kan jag inte lära mig språket och bli en del av det svenska samhället, förklarar hon.

Omkring huset finns gräsplättar och lekplatser, och det syns på barnen att de trivs när de springer runt här. I sitt hemland Syrien levde familjen Alkamel ett tryggt medelklassliv. För snart tre år sedan inledde sin flykt från inbördeskriget, och vägen till lägenheten i Norrmyran har varit lång.

– Vi har betalat ett högt pris för att börja om från början med våra liv. Men det kommer att vara värt det om barnen blir lyckliga, säger pappa Yousef