Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu skapas det konst i luften

Under torsdagen inleds SM i flygkonst i Söderhamn. Femton tävlande kommer till start och flera av piloterna kommer att ingå i det svenska landslag som deltar i EM i Polen senare i sommar.

Den som är sugen på att kolla in lite annorlunda sport får en utmärkt chans när Sveriges bästa konstflygare kommer till Söderhamn. Varje år anordnas SM i aerobatic, eller flygkonst som det heter på svenska.

– Kort beskrivet kan man säga att det är enmotoriga flygplan som gör konstmanövrar i luften. Kommer man till tävlingen så får man ett program och det är enkelt att följa med i vad piloterna gör, i alla fall i de lägre klasserna, säger Eva Reinmüller, sekreterare på Svenska Konstflygförbundet.

Tävlingarna inleds på torsdag och pågår fram till lördag. Tävlingen är uppdelade i tre klasser, från den lägsta sportsman och medelklassen intermediate upp till den högsta klassen advanced. Varje klass inleder med ett förbestämt program, som deltagarna haft möjlighet att träna in. Därefter följer fria program som piloterna själva utformat.