Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Svartvallen få nytt liv

Fäbodvallen vid Blacksås ska åter igen få tillbaka lite av sin forna glans.

Delsbo hembygdsförening har beslutat att den gamla Svartvallen bevaras.

Under storhetstiden var Svartvallen, med sina 14 stugor, den näst största fäbodvallen i regionen. Den gamla tidens fäbodvall är emellertid blott ett minne. I dag finns bara två av stugorna, samt tillhörande lada och förråd, kvar.

Men sedan februari är det Forngården i Delsbo som har tagit över ansvaret och planer för den bortglömda vallen ska smidas.

– Tyvärr har den förfallit och försvunnit genom åren. Det är inte mycket kvar av den nu, och det vore tråkigt om den skulle försvinna helt och hållet, säger Leif Björklund, ordförande i Delsbo hembygdsförening.

I början av veckan inleddes arbetet med att rusta upp fäbodvallen. Hembygdsföreningens styrelse ska sätta sig ned och se över vad Svartvallen eventuellt kan användas till.

Det är Tord Andersson och Gunnar Persson som har fått ansvaret för att rädda fäbodvallen från förfallet. Men vad det kan utmynna i är ännu inte klart.

– Det här är en bra början. Sedan får vi se vad det leder till, säger Gunnar Persson, medan Tord lägger till:

– Det skulle vara roligt om det här kunde bli en levande fäbodvall igen. Det finns inga sådana kvar här i trakten.