Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska oljan inspekteras

Snart är det dags för den årliga oljeinspektionen i Söderhamns skärgård.

– Vi räknar med att starta arbetet så fort vintern har släppt greppet i skärgården, säger saneringsgeneralen Nils Schönning.

Oljeutsläppen från Långrörs hamn och Arizona Chemical 2011 satte sina spår på land, bryggor, stenkistor och båthus. Inventeringar har gjorts löpande sedan utsläppet och nu är det dags igen. 62 olika områden från Djupvik till Skatrevet, plus ett 40-tal öar ska fingranskas. Totalt rör det sig om cirka 30 000 meter som ska ses över.

– Nu ska vi följa upp vad som har hänt under vintern och se hur nedbrytningen har gått. Vi kommer att åka runt på alla öar där det varit oljeutsläpp eller förekomst av olja. Vi ska också gå längs hela kustremsan och fota, dokumentera och sedan skriva en rapport, säger Nils Schönning.

Tillsammans med Swecos Oljejour ska han inleda operation oljeinspektion så fort snön smält bort i skärgården. Hur ser det ut när snön försvunnit? Har de kvarvarande oljeresterna brutits ner? Har något mer kommit upp? De och fler frågor ska de söka svaren på.

Personal från kommunen är med och inventerar, men det är experterna på Sweco som gör bedömningen och tar besluten om det fortsatta arbetet. Resultatet av inspektionen kommer att ligga som grund för planeringen om var och hur saneringsstyrkorna ska dimensioneras i vår.

– Nu är det ett finlir och skrapning. Mycket kan hända under vintern när isen ligger på och flyttar oljan. Vi kommer att rulla på stenar och titta under, men grovsaneringen är redan gjord, säger Nils Schönning.

Hur mycket olja är kvar?

– Det är svårt att bedöma. Det ser bra ut och det mesta är borttaget, men vi ska fortsätta att sanera där vi inte hann klart innan vintern, säger Nils Schönning.