Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska magasinet rivas

/

Intill dammen finns en sista påminnelse om Andersfors brukepok: det tre våningar höga sädesmagasinet. Förra vintern rasade taket och nu har Holmen bestämt sig: byggnaden ska bort.

Annons

Under 1960-talet försvann flera byggnader som varit anknutna till järnbruket i Andersfors, men det stora sädesmagasinet lämnades, och i början av 1970-talet skänkte dåvarande Iggesundsbruk byggnaden till Bergsjö hembygdsförening.

– Vi förvarade en del saker där under drygt 20 år. 2002 ansökte vi och fick bidrag till att reparera taket. Men eftersom vi ville flytta ner magasinet till hembygdsparken, men fick avslag, blev det inte av. Vi gav tillbaka magasinet och flyttade våra saker till prästgårdslogen i Bergsjö, berättar Boerje Bohlin.

Förra vintern rasade taket in, och många har undrat över vad som skulle ske. Nu är svaret tydligt: Holmen Skog AB begärde i veckan rivningslov hos Nordanstigs kommun. Christina Englund, stadsarkitekt i Nordanstig, beklagar personligen beslutet.

– Ja, det gör jag. Vi får titta på den här ansökan här och även begära in yttrande från länsstyrelsen och länsmuseet.

Daniel Olsson, byggnadsantikvarie vid länsmuseet i Gävle, anser att det tre våningar höga, timrade sädesmagasinet i Andersfors är unikt och konstaterar att det inte finns så många byggnader av det här slaget i länet.

– Sädesmagasinet är en speciell byggnad. Det skulle vara väldigt tråkigt om en så stor och särpräglad byggnad som berättar om ett bruk, skulle rivas. Jag hoppas andra alternativ än rivning utreds och undersöks närmare med hänsyn till byggnadens höga kulturhistoriska värde.

– Det är en av få kvarvarande från Andersfors bruksepok som finns kvar på platsen och detta är ett viktigt skäl till att byggnaden blir bevarad på ursprunglig plats och därigenom kan fortsätta berätta om en sedan länge avslutad bruksepok på platsen.

Annons