Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska det minsann granskas…

/

Det svenska kungahuset är van vid att ha medierna hack i häl. Även om svenska medier främst ägnat sig åt att producera myspysiga ögonblickbilder ur släkten Bernadottes vardag i form av vördnadsfulla reportage och korvstoppning på slottet i julspecial.

Annons

När Madeleine Bernadotte nu uppges ha blivit bedragen av sin partner Jonas Bergström skall det däremot plötsligt granskas. Det som granskas är dock inte något annat än kungafamiljens smuttstvätt, den som går att hitta i vilken vanlig lägenhet och villa som helst i Sverige.

Allmänintresse kallas det på journalistspråk när det skall avgöras på en nyhetsredaktion om en händelse är värd att skriva om. Och tydligen är allmänintresset rörande Jonas Bergströms eventuella engångsliggande i Åre i klass med både Tsunamin och riksdagsvalet mätt i kvällstidningssidor.

Madeleine Bernadotte är en offentlig person, det är hennes partner också i egenskap av just partner till prinsessa. Deras privata förehavanden är därför inte alls särskilt privata, ens när det handlar om det mest privata.

Det är ett faktum som hovet dock uppenbarligen inte alls är intresserat av att skriva under på nu. Därför har också kommentarerna från hovet sida främst handlat om att paret behöver bli lämnat ifred. Vilket knappast kan klassas som en imponerande hantering av det hela.

Förhållningssättet till den påstådda händelsen är lika naivt som Tiger Woods initiala försök att få den egna otroheten att framstå som en privatsak.

Vad kungafamiljen vill göra är att kontrollera mediernas bevakning. Vilket inte alls är särskilt underligt med tanke på den fjäskande parodi på journalistik som svenska medier generellt ägnar sig åt när det handlar om kungahuset.

Men det handlar om en familj vars verksamhet, offentlig såväl som privat, är skattefinansierad. Relationen mellan Madeleine Bernadotte och Jonas Bergström är inte en privatsak, det är en konstitutionell fråga.

Även om det bara handlar om formalia är vår grundlagstiftning trots allt fortfarande beskaffad på så vis att förlovningen mellan Bernadotte och Bergström skulle godkännas av regeringen.

När en relation som är en regeringsfråga sedan visar sig vara i gungning finns det därför också ett allmänintresse i detta. Även om det knappast är av den omfattning Aftonbladet och Expressen klassar det som.

Att prinsessan Madeleine föddes in i släkten Bernadotte och därmed inte i någon egentlig mening valt offentligheten gör liten och ingen skillnad. Den som är offentlig person har i praktiken en mycket liten privat sfär att röra sig i. Vilken omfattning den har i förhållande till medierna prövas med jämna mellanrum i de instanser som har till uppgift att upprätthålla svensk pressetik.

Och det som fascinerar mest i dessa dagar, det är faktiskt hur svenska medier kan vara så intresserade av att granska något så banalt som en påstådd otrohet, men vara så ointresserade av all annan granskning av kungahuset.

Jenny Wennberg

Politisk redaktör Arbetarbladet (s)

Mer läsning

Annons